Ti-e frica de insecte taratoare? Ti-e teama de serpii sau alte animale cu sange rece? Ei bine, nu esti singur. Potrivit Asociatiei de Psihiatrie, fobiile sunt cea mai frecventa boala psihiatrica in randul femeilor si a doua cea mai frecventa in randul barbatilor.

Institutul National de Sanatate Mintala sugereaza ca fobiile afecteaza aproximativ 10% dintre adultii din intreaga lume in fiecare an. Aceste fobii apar de obicei in timpul copilariei sau adolescentei si continua pana la varsta adulta. De asemenea, afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbatii.

Arahnofobie

Arahnofobia este frica de paianjeni si alte arahnide. Vederea unui paianjen poate declansa un raspuns de frica, dar, in unele cazuri, simpla imagine a unei arahnide sau gandul la un paianjen poate duce la sentimente de frica coplesitoare si panica.

Deci, de ce sunt atat de multi oameni ingroziti de arahnide? Desi exista aproximativ 35.000 de specii diferite de paianjen, doar aproximativ o duzina reprezinta orice tip de amenintare reala pentru oameni.

Una dintre cele mai frecvente explicatii pentru fobiile animalelor similare este ca astfel de creaturi reprezentau odata o amenintare considerabila pentru stramosii nostri, carora le lipseau cunostintele medicale si instrumentele tehnologice pentru a aborda ranile provocate de animale si insecte. Ca urmare, evolutia a contribuit la o predispozitie de a ne teme de aceste creaturi.

Ofidiofobie

Ofidiofobia este frica de serpi. Aceasta fobie este destul de comuna si adesea atribuita cauzelor evolutive, experientelor personale sau influentelor culturale. Unii sugereaza ca, deoarece serpii sunt uneori veninosi, stramosii nostri care au evitat astfel de pericole aveau mai multe sanse sa supravietuiasca si sa-si transmita genele.

O alta teorie sugereaza ca frica de serpi si animale similare ar putea aparea o frica inerenta de boala si contaminare.  Studiile au aratat ca aceste animale tind sa provoace un raspuns de dezgust, ceea ce ar putea explica de ce fobiile sarpelor sunt atat de comune.

Acrofobie

Acrofobia sau frica de inaltime afecteaza mai mult de 6% dintre oameni. Aceasta frica poate duce la atacuri de anxietate si evitarea locurilor inalte. Persoanele care sufera de aceasta fobie pot face eforturi mari pentru a evita locurile inalte, cum ar fi podurile, turnurile sau cladirile inalte.

In timp ce in unele cazuri aceasta frica de inaltime poate fi rezultatul unei experiente traumatice, gandirea actuala sugereaza ca aceasta frica ar fi putut evolua ca o adaptare la un mediu in care o cadere de la inaltime reprezenta un pericol semnificativ.

Astrafobie

Astrafobia  este o frica de tunete si fulgere. Persoanele cu aceasta fobie experimenteaza sentimente coplesitoare de frica atunci cand se confrunta cu astfel de fenomene legate de vreme. Simptomele astrafobiei sunt adesea similare cu cele ale altor fobii si includ tremuraturi, ritm cardiac rapid si respiratie crescuta.

In timpul unei furtuni cu tunete sau cu fulgere, persoanele cu aceasta tulburare pot face eforturi mari pentru a se adaposti sau a se ascunde de fenomenele meteorologice, cum ar fi ascunderea in pat sub asternuturi sau chiar ascunderea intr-un dulap sau intr-o baie. Persoanele cu aceasta fobie tind, de asemenea, sa dezvolte o preocupare excesiva fata de vreme.

Concluzie

Fobiile sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de tulburari psihice si pot crea o perturbare semnificativa in functionarea si bunastarea unei persoane. Din fericire, sunt disponibile tratamente sigure si eficiente, care pot include psihoterapie , medicamente sau o combinatie a ambelor.

Articol de Advertoriale Top click aici pentru mai multe detalii .