​Cum se prezinta anxietatea sociala la copii?

Anxietatea sociala afecteaza de obicei copiii mai mari si adolescentii.

De obicei, copiii cu anxietate sociala:

  • au dificultati de a interactiona cu alti copii sau de a se alatura unor grupuri noi;

  • au un numar mic de prieteni;

  • evita situatiile sociale in care ar putea fi in centrul atentiei sau evita sa iasa in evidenta fata de ceilalti;

  • par retrasi sau rezervati in situatiile de grup.

Anxietatea sociala poate avea si unele semne fizice, inclusiv greata, dureri de stomac, inrosire a pielii si tremur.

De multe ori, insa, anxietatea sociala este greu de observat. Acest lucru se datoreaza faptului ca micutii cu aceasta tulburare sunt adesea tacuti si ascultatori la gradinita sau la scoala. Ei rareori vorbesc despre temerile sau grijile lor.

​Cum pot fi ajutati copiii cu anxietate sociala

In cazul in care copilul tau sufera de anxietate sociala, va avea nevoie de sprijinul tau. Exista multe lucruri pe care le poti face cand esti impreuna cu el acasa, la gradinita sau la scoala si in mediile sociale.

Acasa

Pregateste-ti copilul pentru situatiile ce il fac sa se simta ingrjiorat sau speriat. Prezinta-i situatia acasa si pune-l sa exerseze lucrurile pe care le poate face pentru a se simti mai calm.

Incurajeaza-ti copilul sa aiba o “gandire detectiva”. De exemplu, daca micutul ar putea crede ca toata lumea rade de el cand raspunde la o intrebare la clasa, ai putea sa il intrebi: “De unde stii ca vor rade?”.

Vorbeste-i copilului tau despre momentele in care te-ai simtit tu anxios in situatii sociale si ce ai facut pentru a-ti infrunta temerile. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga ca este in regula sa vorbeasca despre anxietatea sa. De asemenea, va simti ca il intelegi si ca il sustii.

La gradinita, la scoala sau in alte medii sociale

Incurajeaza-ti copilul sa se alature situatiilor sociale, sa faca lucruri in fata altor oameni si sa inceapa activitati noi. Evitarea situatiilor sociale poate inrautati problema.

Daca micutul tau are o reactie anxioasa la o situatie, nu iti face griji. Nu iti forta copilul, nu il pedepsi si nu il certa pentru ca “a esuat”.

Evita sa vorbesti in numele copilului tau. Acest lucru poate inrautati problema.

Vorbeste cu educatoarea, invatatoarea sau dirigintele despre anxietatea copilului tau. Spune-i ce ar putea sa faca pentru a-ti ajuta copilul. In acest fel, alte persoane ii pot oferi micutului tau un sprijin constant.

​Cand vorbesti cu copilul tau

Atunci cand copilul tau face ceva care in mod normal il face anxios, lauda-i curajul. Spune-i ca esti mandru de el. Evita sa-ti critici copilul sau sa fii negativ in ceea ce priveste dificultatea lui in situatii sociale. De asemenea, evita sa-ti etichetezi copilul drept “timid”. Daca alte persoane comenteaza comportamentul copilului tau in situatii sociale, ai putea spune ceva de genul “De fapt, copilul meu este destul de deschis in jurul oamenilor pe care ii cunoaste bine.”

Daca esti ingrijorat in legatura cu anxietatea copilului tau si simti ca aceasta tulburare ii afecteaza viata, ia in considerare cautarea ajutorului profesional oferit de Mindmed. Iata cateva locuri pentru a incepe:

  • consilierul scolar;

  • medicul de familie sau pediatrul copilului;

  • un specialist in psihiatrie pediatrica.