Colagenul este un produs cu multe functii si beneficii, incepand de la piele la sistemul osos, de la sistemul circulator la sistemul digestive si care este recomandat printre altele in cazul persoanelor care isi doresc sa-si pastreze sanatatea oaselor si articulatiilor. In organism exista mai multe tipuri de colagen care asigura integritatea si rezistenta oaselor, unghiilor, parului, tendoanelor, ligamentelor, organelor si vaselor de sange. Intrebarea care se pune este cum alegem cel mai bun colagen pentru articulatii? Pentru aceasta, doctormit.ro ne prezinta avantajele tipurilor de colagen. De obicei, colagenul folosit pentru sistemul osos ajuta la mentinerea unor incheieturi mai elastice, oase rezistente si o stare de bine generala.

La modul general, colagenul reprezinta 30% dintre proteinele prezente in corpul uman si 70% din cele de la nivelul pielii. Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de colagen scade, astfel apar ridurile si problemele articulare, iar suplimentele care contin aceasta proteina au un rol important in mentinerea sanatatii.

Rolul acestui articol este de a oferi toate informatiile necesare pentru a descoperi cel mai bun colagen pentru articulatii tinand cont de forma de prezentare, gradul de absorbtie in organism, aspect si concentratie.

Colagenul care se regaseste in compozitia cartilajelor, reprezinta intre 50-60% din structura acestora. De aceea se recomanda suplimente care contin colagen pentru articulatii si sunt recomandate pentru cei care prezinta afectiuni ale incheieturilor bratelor si picioarelor sau ale zonei lombare. Colagenul se poate administra oral, sub forma de pastile, tablete masticabile, pudre sau lichide, injectabil sau prin aplicare cutanata.

Colagenul injectabil se foloseste fie pentru refacerea articulatiilor uzate, fie pentru cei cu probleme de cartilaj, la recomandarea medicului. Pe piata sunt disponibile variante de colagen care au avantajul actiunii locale directe, iar colagenul care se administreaza pe calea injectarii se recomanda a se efectua doar in cadrul unui cabinet specializat.

O alta intrebare este legata de tipul de colagen, respectiv sa alegem colagen hidrolizat sau nehidrolizat? In starea naturala, colagenul este o proteina cu molecula mare astfel ca nu poate trece in sange in aceasta forma, necesitand hidroliza. De aceea, unii producatorii aleg sa comercializeze acest produs direct in stare hidrolizata, sub forma de peptide de colagen, cu o masa moleculara foarte mica care sa se absoarba mai rapid si cu eficienta in detrimentul variantelor nehidrolizate. Ca urmare, este de preferat sa alegem comercializarea unui colagen hidrolizat.

Cu toate ca organismul are nevoie de colagen, in situatia in care facem abuz, riscam o serie de reactii alergice precum iritatii ale pielii, eruptii cutanate, stari de greata si voma, dificultati respiratori, scaderea tensiunii arteriale. Pe de alta parte, colagenul injectabil in exces poate fi insotit de pigmentarea si de invinetirea pielii, dar si de cicatrizarea urmei de intepatura. Mult mai rar, apar complicatii precum alterarea ritmului cardiac, dureri musculare si articulare, hipercalcemie si constipatie.

Vezi mai multe detalii in urmatorul videoclip DoctorMIT:

 

By cb2819