Decarbonizarea motorului masinii reprezinta operatiunea eliminarii depunerilor de carbon ale motorului, respectiv eliminarea calaminei.

Decarbonizarea motorului masinii reprezinta operatiunea eliminarii depunerilor de carbon ale motorului, respectiv eliminarea calaminei, care isi face simtita prezenta cu preponderenta la masinile pe motorina.

In acest scop, exista foarte multa reclama pe subiectul procedurii de decarbonizare motor, acesta fiind motivul pentru care am ales acest subiect ca titlu al articolului nostru de astazi.

Combustibilii de proasta calitate afecteaza, din pacate, motoarele autototurismelor, resturile de ulei, praf si funingine avand, in timp, rol distructiv. Aparitia depunerilor este, de asemenea, rezultatul tergiversarii inlocuirii filtrelor, fluidelor, dar si al stilului de condus, orice masina avand nevoie, la anumite intervale, de o rupere de ritm, respectiv de un stil de sofat sportiv.

Rolul decarbonizarii motorului

Operatiunea decarbonizarii motorului se executa cu ajutorul unui generator cu rol specific. Prin intermediul acestuia, se va proceda la injectarea hidrogenului gazos la nivelul admisiei motorului, pe perioada functionarii acestuia. Teoretic, hidrogenul isi va indeplini rolul unei arderi cat mai complete, imediat ce s-a localizat in camera de ardere, el avand capacitatea de a creste semnificativ valorile termice din acest spatiu.

Ca urmare a cresterii temperaturii, depunerile motorului se vor dizolva, ulterior fiind eliminate prin evacuare.

Din punct de vedere practic, opiniile ulterioare derularii procedurii de decarbonizare sunt impartite.  Din cauza faptului ca nu exista acces la componentele din interior in timpul efecturarii decarbonizarii, singurul element relevant cu privire la succesul sau esecul operatiunii este parerea conducatorilor auto.

Aceste pareri sunt referitoare la comportamentul autovehiculului, respectiv la cum raspunde la comenzile conducatorului auto, la cat de agila este masina, la consumul de carburant si la pornirea motorului. Daca pentru unii toate aceste aspecte au cunoscut imbunatatiri vizibile, altii au fost dezamagiti de procedura, neobservand nicio diferenta sau, din contra, acuzand o reactie dezechilibrata la nivelul motorului si zgomot la mersul la ralanti.

Plusuri si minusuri ale decarbonizarii motorului

Am sa va impartasesc experienta proprie, in speranta faptului ca va veti forma o parere cat de cat obiectiva asupra subiectului in discutie.

Astfel, fiind posesor al unui autoturism Ford Tranzit, productie 2004, motorizare 2.0 TDCI, rulaj 240000 km. , in conditie foarte buna, cu ulei si filtre schimbate la 10000 km si injectoare reconditionate, am decis sa apelez la aceasta varianta, din curiozitate, masina mergand ireprosabil.

Personal, dupa decarbonizarea motorului nu am observat diferente considerabile, poate doar o imbunatatire a comportamentului motorului la rece, respectiv para a fi mai silentios si ruleaza rotund. Astfel, mi-a fost foarte greu sa ma pronunt obiectiv, dupa o singura decarbonizare, cu privire la rezultatele avute, repetarea operatiunii in sine putand aduce, poate, imbunatatiri mai clare.

Operatiunea s-a efectuat cu ajutorul generatorului de hidrogen, care consta intr-un furtun prin care se pompeaza hidrogen la nivelul admisiei motorului, in timpul functionarii acestuia la ralanti, pe parcursul a patruzeci de minute.

Ulterior decarbonizarii, am fost sfatuit ca urmatorii 100 km sa conduc masina cu turatii mai mari, in vederea curatarii evacuarii. De asemenea, mi-a fost facuta recomandarea revenirii in service dupa 20000 km, in vederea unei noi decarbonizari. Este de urmarit si daca inainte sau dupa decarbonizare ramane aprins martorul check engine.

Utilitatea decarbonizarii motorului

Decarbonizarea ajuta sau ar trebui sa ajute la curatarea injectoarelor, admisiei, bujiilor, sistemului de evacuare, segmentilor de la nivelul motorului, la degriparea turbinei sau EGR-ului, reprezentand, in sine, un proces de intretinere a masinii.

Costurile la care se ridica decarbonizarea motorului

Ca tot ce este recent aparut pe piata, si decarbonizarea, la vremea aparitiei ei, era un proces destul de scump, in jurul a 100, 150 euro. In prezent, odata cu cresterea numarului atelierelor specializate care executa aceasta operatiune, costurile s-au micsorat, pretul depinzand de service si de capacitatea cilindrica. Astfel, veti plati intre 250 lei si 300 lei, in functie de motor (sub sau peste 2000 cm. cubi)

Recomandarea noastra, in cazul in care va hotarati sa apelati la aceste servicii, este de a trece pragul unui service cunoscut sau recunoscut, nicidecum micilor ateliere unde exista riscuri pe care nu merita sa vi le asumati. Unul dintre acestea poate fi reprezentat de topirea pistoanelor din motor, in cazul defectarii generatorului in timpul injectarii de hidrogen, caz concret, documentat personal. Mai mult, se pot intrezari situatia arderii garniturilor  motorului din cauza cresterii valorilor termice la nivelul camerei de ardere.

Alternativa decarbonizarii cu hidrogen

Alternativa decarbonizarii cu hidrogen este decarbonizarea cu aburi, o modalitate care va scoate din buzunarele dumneavoastra bani mai putini. Astfel, se realizeaza pulverizarea apei la nivelul admisiei motorului in timp ce acesta este cald. Aburul indeplineste rolul inmuierii calaminei.