Întreținere preventivă

Implementarea unui program de mentenanță preventivă, ce include instalarea corectă a curelei de transmisie, procedurile de tensionare corectă și bunele practici vor duce la creșterea productivității, la reducerea timpilor morți,  și suplimentar va îmbunătăți siguranța locului de muncă.

Majoritatea problemelor de funcționare a curelei de transmisie sunt atribuite instalării și întreținerii greșite. Acest articol este destinat să ofere îndrumări în ceea ce privește evitarea problemelor de funcționare, prelungirea duratei de viață și maximizarea performanței acesteia, menținând în același timp un mediu de lucru mai sigur.

Dacă ar fi să comparăm costurile cauzate de timpul de nefuncționare a producției și costurile de personal asociate cu defecțiunea curelei, costurile de înlocuire a curelei sunt nesemnificative. De obicei, la orice unitate de producție, 20% din mecanismele de transmisie sunt responsabile pentru 80% din timpii morți apăruți din cauza defecțiunilor curelei de transmisie. Cu alte cuvinte, 80% dintre aceste mecanisme funcționează fără probleme. Iar restul de 20% sunt problematice, necesitând multă atenție și înlocuiri frecvente. În plus, nu este neobișnuit ca într-o uzină să cheltuiască mii de dolari anual pentru a determina ce tip de curea de transmisie trebuie înlocuită la o anumită unitate. Curelele uzate sunt adesea dificil de identificat, deoarece numărul lor de identificare devine imposibil de citit după un uz îndelungat.

 

Instalare și întreținere

Majoritatea mecanismelor de transmisie eșuează din cauza instalării și întreținerii eronate.

Instalarea și întreținerea corectă asigură:

  • o durată de viață mai lungă a curelei
  • Costuri mai mici de întreținere
  • O durată de viață mai lungă a componentelor
  • Mecanisme de trasmisie mai eficiente
  • Economie de energie
  • Funcționare sigură
  • Productivitate crescută
  • Timp de nefuncționare redus

 

Instalarea curelei trapezoidale

După instalarea și alinierea corectă a fuliilor, puteți începe instalarea curelei. Începeți întotdeauna prin mutarea unității de acționare, prevăzută de obicei cu un motor deplasat prin glisieră pentru a micșora distanța dintre cele două fulii, astfel încât cureaua de transmisie să rămână slăbită pentru o montare ușoară. Nu forțați niciodată curelele pe agregate cu șurubelnițe sau leviere, acestea pot produce deteriorări ale țesăturii sau ruptura inserției.

 

Tensionarea corectă a curelei

Tensionarea corectă a curelei de transmisie este esențială pentru lungirea vieții acesteia și mărirea eficienței acesteia. Tensionarea necorespunzătoare este principala cauză a defectării premature și a costurilor ridicate cauzate de o defecțiune a acesteia. Subtensioanrea duce la alunecare, supraîncălzire, uzura excesivă a fuliilor, zgomot în timpul funcționării. Toate acestea conduc și la costuri mai mari de întreținere și la o transmisie ineficientă a puterii. Și supratensionarea curelelor duce la uzura prematură a rulmenților, arborilor de transmisie și fuliilor. Din aceste situații rezultă înlocuirea frecventă a componentelor unității și timpi de nefuncționare mai frecvenți. Tensionarea corectă este aceea la care cureaua nu alunecă din canel și nu sare de pe dinți în condiții de maximă uzură.

Tensionarea corectă a curelei trapezoidale

Tensionarea curelei trapezoidale poate fi măsurată folosind un dispozitiv de măsurare a tensionării. După așezarea curelei în șanțul fuliei se trece la reglarea distanței centrale și la creșterea tensionării până când cureaua prezintă o ușoară arcuire în timp ce unitatea funcționează sub sarcină. Opriți unitatea de acționare și utilizați manometrul pentru a măsura forța necesară pentru apăsarea curelei de transmisie și deviați 1/163 cm pentru fiecare centimetru de lungime a curelei.

 

Bune practici

Alegerea curelelor de transmisie potrivite are o importanță majoră. Când folosiți mai multe curele canelate, asigurați-vă că toate curelele sunt de la același producător. Înlocuiți întotdeauna seturile complete de curele de transmisie chiar dacă numai unul este uzat sau deteriorat.

Alinierea corectă a curelelor este esențială pentru a crește durata de viață a acesteia. Alinierea lor se va verifica ori de câte ori se vor efectua proceduri de întreținere sau se vor înlocui curelele, sau ori de câte ori se instalează fulii.

  • Selectați curelele în așa fel încât să se potrivească în caneluri
  • Fuliile se vor înlocui după schimbarea de trei ori a curelelor
  • Pentru verificarea uzurii curelelor atingeți cu vârful degetelor canelul, iar dacă acesta este atât de fierbinte încât nu se pot ține degetele pe el, cureaua este uzată.
  • Cureaua este tensionată corect dacă aceasta nu alunecă sau sare din canel în timp ce este supusă la sarcină maximă.
  • Supratensionarea curelei îi va afecta durata de viață.
  • Dacă cureaua alunecă, verificați tensionarea acesteia și reglați-o dacă este necesar sau începeți procedura de schimbare a acesteia.
  • Nu peticiți niciodată curele pentru că aceștia sunt obținuți dintr-un derivat petrolier și pot avea un efect distructiv asupra compușilor din cauciuc și a altor componente ale curelei

 

Siguranța

Curelele de transmisie a energiei pot reprezenta un pericol!

Nerespectarea informațiilor și procedurilor de instalare și mentenanță pot duce la vătămări corporale grave sau chiar la deces.

Asigurați-vă că produsul ales este cel recomandat pentru aplicația respectivă. Respectați întotdeauna recomandările producătorului.

  • Înainte de a efectua lucrări de întreținere pe orice mecanism de acționare, opriți alimentarea și blocați unitatea. Atașați o etichetă cu mențiunea „Pericol – a nu se pune în funcțiune!”.
  • Trebuie vă asigurați că ați blocat cutia de comenzi în mod corespunzător și trebuie să eliberați orice energie stocată în rețea.
  • Folosiți apărătoare pentru curea pentru a asigura protecția personalului care intră în contact cu componentele mecanismului.
  • Purtați întotdeauna mănuși pentru a vă proteja de marginile ascuțite și de suprafețele fierbinți.
  • Nu purtați niciodată haine largi și voluminoase în imediata apropiere a unui mecanism neprotejat.
  • Atenție sporită la punctele de prindere, în special acolo unde cureaua de transmisie intră în canel sau pinion.
  • Păstrați zona din jurul agregatului neaglomerată și curată.
  • Nu refolosiți niciodată fulii deteriorate. Acestea trebuie înlocuite dacă nu pot fi reparate.

Pentru mai multe informații despre curelele de transmisie și întreținerea acestora, nu ezitați să uați legătura cu specialiștii de la Leco.