cursuri de prim ajuto bucuresti

Viața este plină de momente neașteptate, dintre care unele pot pune în pericol sănătatea noastră sau a celor din jur. De aceea, este esențial să fim pregătiți să acționăm rapid și eficient în caz de urgențe medicale. Cunoașterea noțiunilor de bază ale primului ajutor ne poate salva vieți și poate reduce semnificativ consecințele unor evenimente grave.

Acest ghid are ca scop oferirea informațiilor necesare pentru a interveni prompt și corect în diverse situații de urgență. Vom aborda aspecte generale precum recunoașterea semnelor de alarmă, apelarea serviciilor de urgență și aplicarea primelor măsuri de ajutor. De asemenea, vom detalia pașii specifici care trebuie urmați în caz de infarct miocardic, o urgență medicală majoră cu consecințe potențial letale.

Recunoașterea semnelor de alarmă:

Primul pas crucial în orice situație de urgență este identificarea corectă a problemei. Este esențial să fim atenți la semnele și simptomele care pot indica o urgență medicală, cum ar fi:

 • Dureri intense: Dureri puternice în piept, dificultăți de respirație, senzație de presiune sau strângere la nivelul pieptului pot fi indicii ale unui infarct miocardic.
 • Pierderea cunoștinței: Orice episod de leșin sau pierdere a conștienței necesită asistență medicală imediată.
 • Sângerări abundente: Sângerări semnificative, care nu pot fi controlate prin metode simple de compresie, necesită intervenția rapidă a personalului medical.
 • Traume grave: Accidentele rutiere, căzăturile de la înălțime sau alte traume majore pot provoca leziuni interne severe și necesită asistență medicală de urgență.

Apelarea serviciilor de urgență:

Odată identificată o urgență medicală, este esențial să apelați imediat numărul de urgență 112. Dispecerul vă va ghida prin pașii necesari și va trimite o ambulanță la locația dumneavoastră. Oferiți informații clare și concise despre situație, incluzând:

 • Tipul urgenței (infarct miocardic, accident, pierderea cunoștinței etc.)
 • Locația dumneavoastră exactă
 • Numărul de persoane implicate
 • Starea victimei (conștientă, inconștientă, respiră, nu respiră etc.)
 • Informații medicale relevante despre victimă (alergii, boli cronice, medicamente administrate etc.)

Aplicarea primelor măsuri de ajutor:

Până la sosirea ambulanței, este important să luați măsurile de prim ajutor adecvate pentru a stabiliza starea victimei și a preveni deteriorarea ulterioară. Cunoștințele de bază în prim ajutor vă pot ajuta să salvați vieți. Iată câteva exemple de prime măsuri de ajutor care pot fi aplicate în diverse situații:

 • Resuscitarea cardiopulmonară (RCP): Este o procedură esențială pentru a menține fluxul sangvin și oxigenarea creierului în cazul în care victima nu respiră sau nu are puls.
 • Compresii toracice: Se aplică presiuni ritmice pe pieptul victimei pentru a menține circulația sângelui.
 • Respirație artificială: Se insuflă aer în plămânii victimei pentru a le asigura oxigenarea.
 • Controlul sângerării: Se aplică presiune pe plaga deschisă cu o cârpă curată pentru a opri sângerarea.
 • Poziționarea laterală: Se așează victima pe o parte, cu capul ușor înclinat, pentru a facilita respirația și a preveni sufocarea.

Primul ajutor în caz de infarct miocardic:

Infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, reprezintă o urgență medicală majoră care apare ca urmare a obstrucției fluxului sangvin către mușchiul cardiac. Semnele tipice ale infarctului miocardic includ:

 • Dureri intense în piept, care pot radia în brațul stâng, maxilar, gât sau spate
 • Dificultăți de respirație
 • Transpirație excesivă
 • Greață sau vărsături
 • Amețeală sau senzație de cap ușor
 • Anxietate sau sentiment de moarte iminentă

Acțiuni în caz de infarct miocardic:

 1. Apelați imediat 112: Nu ezitați să solicitați ajutor medical de urgență. Fiecare minut contează în cazul unui infarct miocardic.
 2. Așezați victima în poziție confortabilă: Ideal este să stea așezată cu spatele sprijinit, într-o poziție semi-șezută. Evitați să o lăsați să se întindă complet pe spate.
 3. Administrați aspirină (dacă este cazul): Dacă victima nu este alergică la aspirină și nu are alte contraindicații medicale, puteți să îi administrați o singură doză de 300 mg de aspirină, pe care să o mestece. Aspirina ajută la subțierea sângelui și poate reduce riscul complicațiilor.
 4. Monitorizați starea victimei: Până la sosirea ambulanței, monitorizați respirația și pulsul victimei. Dacă victima își pierde cunoștința sau nu mai respiră, începeți resuscitarea cardiopulmonară (RCP).
 5. Calmați victima: Asigurați-o că ajutorul este pe drum și încercați să o mențineți calmă. Stresul poate agrava situația.

Resurse suplimentare pentru prim ajutor în caz de infarct miocardic:

 • Academia de Prim Ajutor: https://academiadeprimajutor.ro/primul-ajutor-in-infarctul-miocardic/ oferă informații detaliate și instrucțiuni pas cu pas pentru acordarea primului ajutor în caz de infarct miocardic.
 • Crucea Roșie: Crucea Roșie din diferite țări oferă cursuri de prim ajutor și materiale informative despre cum să acționați în caz de infarct miocardic.

Cunoașterea noțiunilor de bază ale primului ajutor ne poate ajuta să salvăm vieți în situații de urgență. În cazul unui infarct miocardic, acțiunea rapidă și administrarea promptă a primului ajutor pot face o diferență crucială. Prin recunoașterea semnelor de alarmă, apelarea imediată a serviciilor de urgență și aplicarea măsurilor corecte de prim ajutor, putem crește șansele de supraviețuire ale victimei.

Nu ezitați să participați la cursuri de prim ajutor pentru a dobândi abilitățile și încrederea necesare pentru a interveni eficient în situații critice. Fiecare dintre noi poate face o diferență!