Cu cât se lungește mai mult ziua cu atât petrecem mai mult timp în aer liber. Mai ales dacă ți-ai achiziționat o casă cu o curte și o grădina generoasă, atunci este extrem de util să o amenajezi cu bun gust. Să petreci multe ore în natură, în aer liber, este o activitate relaxantă de care nu ar trebui să te privezi. Amenajarea unei terase, deși este o activitate care implică înainte de orice costuri, este recompensă ta. Unele idei te ajută să minimizezi costurile, iar materialele folosite să fie de calitate, rezistente și durabile.
Când vine vorba despre amenajarea unei terase, există atât de multe opțiuni pe piață încât este destul de dificil să iei o decizie bună. Ți-am pregătit o serie de sfaturi practice care să te inspire și să te ajute să iei o decizie cât mai bună.
Aspecte importante de care să ții cont când amenajezi terasă
Pentru amenajarea unei terase nu este necesară o autorizație de construcție dar este important să selectezi zona în care o vei amplasa. În mod ideal, o terasă este acoperită și amplasată într-un loc umbros, astfel încât să nu te incomodeze temperaturile mari din timpul sezonului cald. Locul în care va fi construită terasă trebuie să fie curățată, pământul trebuie netezit și nivelat, astfel încât să nu fie probleme atunci când torni fundația. După ce ai turnat fundația și a început să se contureze nouă ta terasă este timpul să alegi tipul de pardoseală care va completă acest spațiu destinat petrecerii timpului liber.
Pentru placarea terasei poți alege gresie sau pardoseli din lemn. De asemenea, o idee bună este să arunci o privire și asupra materialelor inovatoare care pot să te ajute să amenajezi terasă, așa cum este deck pentru terasă din WPC. Pardoseală pe care o alegi pentru placarea terasei trebuie să fie durabilă și mai ales rezistență la intemperii și la condițiile din exterior.
După finalizarea construcției terasei, urmează să alegi mobilierul pentru exterior dar și elementele decorative cu ajutorul cărora spațiul să devină cât mai plăcut pentru petrecerea timpului liber. Poți utiliza ghivece cu flori, perne decorative, felinare, ghirlande luminoase, tot felul de textile, statuete decorative, lumânări etc., pentru a putea transformă terasă într-un loc primitor.
Pentru amenajarea unei terase nu ai nevoie de foarte mult spațiu, așadar, dimensiunile acesteia nu îți restrâng opțiunile de design. Dacă vrei să amenajezi o terasă mică atunci vei găsi pe piață mobilier compact care poate fi compus dintr-o canapea de exterior, o măsuță rotundă și două fotolii. De asemenea, alegând felinare suspendate pe perete vei putea asigura o atmosferă plăcută chiar și pe timpul serii. Spațiul terasei trebuie să beneficieze și de un sistem de închidere pentru a proteja mobilierul de intemperii, în caz contrar, va fi necesar să muți mobilierul atunci când plouă sau ninge pentru a-l proteja. Acolo unde nu este posibil, să se acopere terasă, pot să fie montate paravane sau marchize care vor da un aer foarte chic terasei. Marchizele pot să fie coborâte și ridicate atunci când este nevoie și vei putea să te bucuri de timpul petrecut afară chiar și atunci când vremea nu este favorabilă.
Idei de amenajare a teraselor
În special dacă vrei să amenajezi o terasă care să fie cât mai aliniată cu natură, atunci cea mai bună idee este să folosești cât mai multe flori colorate care vor deveni principala atracție pe terasă ta. Poți alege ghivece de diverse dimensiuni pe care le poți amplasa pe jos, pe marginea terasei sau le poți suspendă de tavan. De asemenea, poți folosi coșuri cu răchită pe care să le umpli cu flori, dulapuri vechi, diverse obiecte din bucătărie și nu numai. Creativitatea nu are limite atunci când vine vorba despre amenajarea unei terase.
Dacă vrei să îți amenajezi o terasă modernă, într-un stil cât mai minimalist, atunci va trebui să urmărești o singură paleta de culori, mobilier modern, sisteme de iluminat cu spoturi sau beculețe agățate de un fir care traversează întreagă terasă. Poți opta pentru mobilier din lemn sau unul metalic, pardoseli din deck sau lemn tratat. O terasă poate să fie amenajată atât în față casei cât și în spatele acesteia. Opțiunea această din urmă este mai bine primită deoarece în spatele casei este mai multă liniște și intimitate.
În timp ce o terasă mare poate să ofere avantajul de a pune în practică orice tip de idei de amenajări fără să te constrângă dimensiunea elementelor utilizate, o terasă mică are un spațiu destul de limitat. Dar, acest lucru nu înseamnă că nu poți să amenajezi o terasă destul de frumoasă. În acest caz, vei alege piese de mobilier mai compacte dar și pardoseli în culori deschise pentru a crea senzația unui spațiu mai mare. De asemenea, vei folosi decorațiuni cât mai minimaliste pentru a nu încarcă vizual spațiul.
Atunci când amenajezi o terasă este recomandat să pornești de la un plan concret. Alege pardoseală, alege mobilierul și de abia la final adaugă decorațiuni și diverse alte elemente care să îți asigure confortul atunci când amenajezi terasă. Pe piață sunt foarte multe tipuri de decorațiuni potrivite pentru terase și este destul de ușor să te pierzi în detalii minore și să destabilizezi bugetul alocat. Astfel, pornește de la ceea ce este mai important deoarece ulterior vei putea achiziționa și restul elementelor necesare pentru amenajarea terasei tale.
Stabilește încă de la început care va fi rolul terasei tale, dacă va fi o zona strict de relaxare, zona în care iei masă cu familia în diminețile de vara sau dacă va îndeplini ambele funcții. Terasă poate să fie o prelungire ideală a living-ului tău și dacă vei ține cont de aceste câteva sfaturi și idei nu va fi atât de greu să o amenajezi după ideile personale și după cum îți va fi mai comod. Cel mai important aspect este să ții cont de preferințele și de obiceiurile personale pentru a o putea adapta în funcție de dorințele tale și să transformi terasă într-un spațiu potrivit pentru petrecerea timpului liber.