sunt cele mai utilizate. In cazul acestor imprimante cu jet de cerneala, imprimarea poate fi atat alb negru, cat si color, in functie de cerneala folosita. Imprimanta cu jet de cerneala utilizeaza cerneala lichida si permite o imprimare color de calitate. Imprimarea se face cu ajutorul a doua tehnici: jetul continuu si jetul la cerere. Prin jetul continuu, cerneala este scoasa in mod continuu prin orificiile capetelor de imprimare si directionate partial catre hartie de niste bobine magnetice pentru cerneala. Jetul este creat prin incalzirea canalelor prin care cerneala ajunge la capetele de imprimare. Cerneala ramasa este recuperata si reciclata pentru o alta runda de imprimare. Prin jetul la cerere, nu este scoasa decat cerneala necesara pentru imprimare.

Capetele de imprimare cu jet de cerneala utilizeaza cerneala lichida depozitata intr-un rezervor numit cartus de cerneala. Capul propriu zis este strabatut de canale umplute cu cerneala, si un sistem de incalzire electrica produce schimbari de presiune care duc la expulzarea cernelei si la crearea de picaturi pe foi, formand puncte.

Ca si in cazul capetelor cu ace, caracterele sunt create prin concentratii de puncte, iar imprimarea se realizeaza linie cu linie. Cu toate acestea, calitatea imprimarii poate fi foarte buna, iar tehnologia permite un amestec de culori, astfel incat cele mai recente imprimante cu jet de cerneala permit imprimarea de calitate superioara.

Imprimantele cu jet de cerneala sunt folosite atat de persoane fizice cat si de profesionisti. Acest tip de imprimante pot fi si imprimante jet de cerneala de format mare (se folosesc si pentru publicitate, pentru afisare si decorare, standuri pentru expozitii si muzee).

Exista doua tipuri de cartuse de cerneala : cartuse cu capetele de imprimare integrate si cartuse de imprimare fara cap (in acest caz, capetele de imprimare sunt atasate la imprimanta). Primele sunt mai costisitoare, dar sunt mai bune in ceea ce priveste un anumit aspect si anume infundarea capetelor de imprimare (aceasta problema poate aparea daca imprimantele nu au fost folosite pentru o perioada mai lunga de timp). In cazul cartuselor cu capete de imprimare integrate, daca apare aceasta problema, doar se schimba cartusele, in cazul cartuselor de imprimare fara cap, singurul mod de a salva imprimanta este de a desfunda capetele de imprimare manual.