Oricine petrece timp in natura trebuie sa se protejeze de efectele vremii. Indiferent daca trebuie sa fie o jacheta rezistenta la apa ( jacheta de ploaie ), o jacheta izolatoare din puf sau sintetica sau o jacheta moale care protejeaza impotriva vantului, depinde in intregime de utilizarea prevazuta. In timp ce lenjeria functionala este baza tuturor imbracamintei de exterior, jachetele ofera protectie impotriva ploii, vantului si frigului. Prin urmare, ele sunt purtate in principiul stratificatiei ca al doilea, al treilea sau, ca in majoritatea cazurilor, ca strat exterior. Oferta este acum mare si necesita o oarecare orientare. Pentru a usura putin cautarea jachetei potrivite, exista cateva sfaturi despre diferitele tipuri de jachete de exterior si caracteristicile acestora.

Indiferent daca este vorba despre un tur de mare altitudine, alpinism pe gheata, trekking sau alergare pe traseu, fiecare activitate pune cerinte speciale asupra jachetei, detaliilor sale si croiului. Potrivirea potrivita in special ridica, de obicei, multe intrebari si doar o jacheta potrivita si potrivita isi poate demonstra proprietatile si functionarea corecta. Transportul umezelii este o prioritate de top, mai ales in timpul activitatilor solicitante, cum ar fi alergarea pe traseu sau tururile de schi. Jacheta trebuie sa se potriveasca perfect, astfel incat umezeala sa poata fi transportata eficient prin stratul de baza si mijlociu catre exterior. Doar astfel vaporii de apa pot scapa cu o rezistenta cat mai mica si pielea ramane uscata. Pe cealalta parte este jacheta izolatoare, care ar trebui sa aiba tendinta de a oferi mai mult spatiu si nu ar trebui sa fie prea stransa. Deoarece aerul este cel mai bun izolator, o perna de aer mica intre straturi este ideala. Acest lucru previne, de asemenea, comprimarea puternica a umpluturii si astfel sa creeze punti reci. Atunci cand se incearca, trebuie remarcat intotdeauna ca un strat intermediar (fleece, fibra sintetica sau jacheta usoara de puf ) trebuie sa se potriveasca intotdeauna sub o jacheta moale sau tare. Prin urmare, nu este recomandata o armatura cu doar un tricou. Libertatea in zona bratului si umerilor este deosebit de importanta atunci cand se urca undeva. O taietura suficient de lunga este la fel de importanta, astfel incat jacheta sa nu alunece constant de sub hamul de alpinism. Jachetele de exterior indeplinesc fie functia de protectie impotriva intemperiilor, fie cea de izolare.

Daca alegi jachete pufoase nu uita ca acestea trebuie sa fie de buna calitate si sa raspunda celor mai moderne tendinte. Jachetele pufoase sunt cele care te vor ajuta mereu sa arati elegant si sa te simti in forma si tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele mai interesante piese vestimentare atunci cand le combini cu jachetele. Cu jacheta potrivita vei impresiona chiar si cele mai greu de impresionat persoane si vei avea mereu cea mai buna tinuta. Alege modele pentru fiecare sezon si pentru mai multe stiluri, astfel incat sa le poti adapta tuturor situatiilor care apar.

O jacheta de ploaie este facuta pentru a fi impermeabila si rezistenta la vant. Cojile dure de inalta calitate sunt, de asemenea, impregnate permanent (DWR) pentru a asigura cea mai buna respirabilitate posibila, impiedicand imbibarea tesaturii exterioare si blocarea membranei. Jachetele tehnice de ploaie sunt deosebit de potrivite pentru alpinism deoarece ofera buzunare laterale inalte la care se poate ajunge si cu un ham de catarare pus. In plus, glugile sunt suficient de dimensionate si reglabile pentru a oferi suficient spatiu pentru o casca. Chiar daca aceste jachete sunt deosebit de robuste, ar trebui acordata intotdeauna atentie rezistentei tesaturii exterioare. Jachetele de calitate sunt o investitie ce se va merita in orice moment al vietii.