Contributia la sanatatea sistemului imunitar este, de asemenea, unul dintre beneficiile kombucha.

Bautura este considerata benefica pentru sistemul de aparare al organismului pentru efectele sale antioxidante, care lupta impotriva actiunii radicalilor liberi, asociati cu boli grave, cum ar fi cancerul si imbatranirea prematura.

Kombucha contine un antioxidant numit DSL, care a fost descoperit in timpul procesului de fermentare a bauturii si nu se gaseste numai in ceaiul negru, in afara retetei kombucha. Oamenii de stiinta suspecteaza ca ea si vitamina C sunt responsabile pentru efectele de deteriorare anti-celulare, bolile inflamatorii si depresia sistemului imunitar, care se numara printre beneficiile kombucha.

Sistemul digestiv

In timpul procesului de fermentare a kombucha, zaharurile sunt defalcate de drojdii si bacterii si transformate in alcool si acid. Acest intreg proces face bautura bogata in probiotice.

Probioticele sunt microorganisme vii, de asemenea, cunoscute sub numele de bacterii bune. Acestea concureaza cu bacterii daunatoare care provoaca boli si sunt deosebit de benefice pentru imbunatatirea sanatatii intestinului si ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi diareea.

ikombucha.ro

Conform datelor din 2014 publicate in revista Food Microbiology, fermentarea kombucha il face bogat in probiotice. Consumul de probiotice este atat de bun pentru sanatatea intestinului ca acesta a fost observat pentru a ajuta la tratarea diareei si, potrivit unui studiu din 2013 indexat in jurnalul Clinic Gastroenterology si Hepatologie, probioticele, de asemenea, scutesc simptomele ale colonului iritabil.

Un studiu, publicat in 2010 si realizat de un cercetator de la Universitatea din Göteborg, Suedia, impreuna cu alti oameni de stiinta, a aratat ca kombucha preparata cu ceai negru poate ajuta la tratarea ulcerului gastric datorita antioxidantilor prezenti in bautura.

In plus, exista o relatie intre bacteriile intestinale sanatoase si functia imunitara. Acest lucru inseamna ca, deoarece este bogat in probiotice, kombucha poate contribui, de asemenea, foarte mult la consolidarea sistemului imunitar.

 Proprietati antivirale si antibacteriene

Un studiu publicat in Journal of Alimentary Biochemistry a indicat ca kombucha facuta cu ceai verde si negru are proprietati antivirale si antibacteriene.

Aceste efecte au lucrat impotriva unui numar de agenti patogeni (cauzatoare de boli), cum ar fi tulpinile Candida si Staphylococcus,care dezvolta probleme, cum ar fi ranile si, respectiv, diferite tipuri de infectii.

Alte cercetari, de data aceasta efectuate de oamenii de stiinta din China si publicate in 2015, au aratat ca kombucha pe baza de plante a avut capacitatea de a proteja impotriva unui virus care provoaca boli la gura si picioare.

 Sanatatea articulatiilor

Exista beneficii ale kombucha pentru articulatii datorita existentei glucozaminelor, substante care cresc productia de acid sinovial hialuronic.

Dar ce legatura are acest lucru cu articulatiile? Acest lucru se datoreaza faptului ca previne durerea artritica si sprijina conservarea colagenului. Amintiti-va ca colagenul este o proteina folosita pentru a forma pielea, cartilajul, tendoanele, ligamentele si vasele de sange, potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland.

Cartilajul amelioreaza frecarea dintre oase, prevenind inflamatia articulatiilor, care se uzeaza, in special in zone precum soldurile, mainile, umerii si genunchii.

Alte beneficii potentiale

 Diabetul zaharat

Un studiu efectuat pe sobolani diabetici publicat in BMC complementare si medicina alternativa in 2012, indica faptul ca kombucha scade nivelul de zahar din sange.

 Controlul colesterolului

In plus, alte cercetari din 2015 publicate in revista Pharmaceutical Biology sugereaza ca kombucha poate imbunatati nivelul colesterolului in doar 30 de zile si poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli de inima.