Pentru membrii familiei poate să fie destul de dificil să afle că propriul copil a fost diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist. Însă, ceea ce trebuie să rețină orice părinte care are un copil diagnosticat astfel, este faptul că acesta este în continuare la fel că înainte să fie diagnosticat. Pe măsură ce înveți despre TSA și începi să folosești resursele, să găsești suporturi disponibile, cu atât vei deveni mai împuternicit să devii cel mai bun susținător al copilului tău.

Beneficiile oferite de terapia ABA

Una dintre puținele abordări științifice pentru tratamentul tulburărilor din spectrul autist este analiză comportamentală aplicată (ABA – applied behavior analysis). Este una dintre singurele intervenții care a obținut cele mai bune rezultate pentru corectarea comportamentelor negative manifestate de copil și este o terapie utilizată cu succes încă din anul 1960.

Tratamentul ABA pentru copii utilizează principii și metode specifice pentru a trata comportamente semnificative din punct de vedere social, de exemplu, comunicare, abilități sociale, abilități de viață de zi cu zi și provocări comportamentale. ABA poate ajută la creșterea comportamentelor pozitive și copilul poate învață autocontrolul și auto-monitorizarea pentru a menține comportamente pozitive în diferite situații.

Cu zeci de ani de cercetare și intervenții validate empiric, analiștii comportamentali au un set de instrumente și tehnici avansate pentru a ajută la predarea abilităților persoanelor cu autism. Metodele include abilități de predare în mediul natural, modelare, programe bazate pe sarcini, întărire, modificarea situațiilor de mediu, antrenamente, comunicare și multe altele.

Terapia este adesea condusă individual în orice cadru, acasă, comunitate, grup social, grădiniță și clasa. Terapia ABA se efectuează personalizat pentru fiecare copil în parte iar orele de terapie necesare variază în funcție de capacitatea de a asimila informațiile noi și de progresul care se obține în urmă fiecărei ședințe.

Cercetările demonstrează că persoanele care primesc intervenții comportamentale intensive timpurii au cele mai bune rezultate. Orele sunt inițial prescrise de medicul care a stabilit diagnosticul pe baza evaluărilor efectuate. Evaluările suplimentare sunt apoi efectuate de către analistul comportamental din programul ABA în care obiectivele tratamentului sunt dezvoltate pe baza rezultatelor.

Exersarea continuă și ședințele de terapie importante pentru atingerea rezultatelor

Unul dintre cele mai bune lucruri despre terapia ABA este că nu necesită utilizarea unor echipamente costisitoare. Este ușor de învățat și de încorporat în viață de zi cu zi. Fiecare membru al familiei poate învață și exersa diverse aspecte a ceea ce este predat copilului de către un terapeut ABA și astfel, procesul de învățare să continue și acasă. Defapt, acest lucru este chiar încurajat.

Formarea părinților sau îngrijitorilor este un aspect esențial al programului de terapie ABA. A face parte din echipa copilului și a implementa terapia ABA în casă va avea cel mai mare impact asupra progresului și realizărilor copilului tău.

Este un tip de terapie potrivită pentru copii, non – invazivă și care a demonstrat de-a lungul timpului că poate oferi cele mai bune rezultate. De asemenea, este bine că părinții să rețină că fiecare ședința este importantă și pentru a obține cele mai bune rezultate copilul nu trebuie să lipsească de la nici una, aflăm de la People Develop – clinică ce oferă terapie ABA în București.