Simeringurile sunt o piesa de care ai mai auzit cu siguranta, dar cae nu stii ce face. Asa se intampla cu majoritatea utilizatorilor, motiv pentru care iti vom explica in cele ce urmeaza ce sunt simerigurile, de cate tipuri sunt si ce rol au. Chiar daca are un rol extrem de important, simeringul are tendinta de a nu fi bagat in seama pana cand cedeaza si apar pierderile de ulei. In acest articol vom discuta despre simeringuri si despre rolul lor. Exista mai multe tipuri de simering din care poti alege varianta potrivita pentru tine.
Ce sunt de fapt simeringurile
Simeringul este garnitura care se monteaza pe resort, rolul sau fiind acela de a etansa mediul interior de mediul exterior. Un simering este extrem de folosit in domeniul auto, pentru a etansa componentele rotative pe care le are motorul, dar nu numai pentru asta. Tinand cont de locul in care este un simering plasat, acesta poate purta mai multe denumiri. Spre exemplu, exista simering pentur arborele cotit, simering cu fulie, simering cu pompa de ulei, simering arbore cu came si alte astfel de simeringuri utilizate in diverse locuri. Lecoimpex vine cu mai multe modele de simeringuri pentru toate tipurile de aplicatii si pentru toate proiectele. Brandurile furnizaroare sunt cele mai cunoscute in acest moment pe piata, deci cu siguranta vei obtine rezultate bune alegandu-le.
Toate aceste simeringuri sunt variate, insa cele mai des intalnite sunt cele care au sens de rotatie si cele fara sens de rotatie, la care se alatura cele care au buza suplimentara. Simeringul nu este montat intamplator. Acesta se va alege in functie de mediul pe care va trebui sa il etanseze si trebuie sa tinem cont de parametri specifici pentru a ajunge la rezultate. Spre exemplu, trebuie sa stii temperatura, presiunea si viteza de rotatie pe care o are arborele, precum si expunerea la praf, la apa si la alte intemperii. Dimensiunile sau materialul din care simeringul este construit conteaza foarte mult. In motorul masinilor, cele mai comune simeringuri sunt cele care sunt folosite pentru planerare, vibrochen si distributie.
Simeringurile sunt confectionate in general din Viton, silicon sau cauciuc nitrilic care se va gasi sub denumirea de NBR. In plus, marii producatori auto incearca sa gaseasca si materiale mai bune, care pot rezista mai mult timp si in conditii foarte vitrege.
In prezent exista mai multe tipuri de simeringuri care au fost concepute special pentru a asigura fiabilitate cat mai buna si pentru a permite etansarea perfecta si frecare cat mai redusa.
Cu siguranta sunt putine persoane care stiu astfel de detalii si ca un sfert din pierderea de energie mecanica a motorului este reprezntata de garnituri si de simeringuri. Din motivul acesta, cei mai mari producatori auto dezvolta modele de noi garnituri care sa reduca frecarea si sa maximizeze astfel performantele si eficienta motorului.
In momentul in care simeringul cedeaza, el nu mai poate etansa corect motiv pentru care va duce automat la pierderi de ulei si in final la distrugerea motorului.