In prezent, pe piata exista mai multe tipuri de becuri, lampi sau corpuri de iluminat: lampi cu LED, lampi cu incandescenta (cele mai traditionale), lampi fluorescente compacte si lampi cu halogen. Dar becurile cu LED-uri sunt cu siguranta cele mai populare, din diverse motive. Daca nu ati trecut inca la iluminatul cu LED-uri, ar fi timpul sa o faceti! Pentru a va ghida in cautarea dumneavoastra, am adunat toate informatiile de care aveti nevoie pentru a vedea, in sfarsit, lumina de la capatul tunelului.
Avantajele becului cu LED-uri
Un bec cu LED este o dioda emitatoare de lumina (LED). Exista mai multe caracteristici pentru a o alege pe cea potrivita pentru tine, pe care le vom vedea mai tarziu, dar o lampa cu LED-uri se distinge de restul din mai multe motive:
Principalul sau avantaj este cu siguranta durata de viata exceptionala. In timp ce un bec cu incandescenta, de exemplu, poate dura pana la 1.000 – 1.200 de ore, durata de viata a unui bec cu LED poate varia intre 30.000 si 100.000 de ore! Aceasta cifra variaza, bineinteles, in functie de modul in care este utilizata. Daca il folositi in medie 60 de ore pe saptamana, ar putea dura cu usurinta 15 ani sau mai mult. In ciuda faptului ca este mai scump decat alte becuri, este in mod clar mai rentabil decat un alt tip de bec care ar trebui inlocuit mai des. Vezi aici detalii despre cum pot fi alese corect corpurile de ilumiant si elementele instalatiei electrice.
Este mult mai economic: in comparatie cu alte tipuri de becuri, un LED consuma mult mai putina energie. Este posibil sa fi vazut urmatoarea afirmatie atunci cand priviti informatiile de pe o cutie de ambalaj: „9 wati = 60 wati”. Acest lucru inseamna pur si simplu ca acesta consuma 9 wati de energie si ofera o putere de iluminare similara, daca nu chiar mai buna, decat un bec care necesita 60 de wati.
De asemenea, este deosebit de rezistent la socuri si vibratii si se incalzeste mult mai putin decat omologii sai. Este usor si poate rezista atat la temperaturi ridicate, cat si la temperaturi scazute.
Este reciclabil: in timp ce unele becuri pot fi aruncate impreuna cu deseurile menajere (becuri cu filament), un bec cu LED trebuie, in general, reciclat separat. Un simbol – cel mai frecvent este un cos de gunoi cu roti barat – va spune ce trebuie sa faceti. Pur si simplu aruncati-o intr-un container special, care poate fi gasit in multe magazine si la centrul de eliminare a deseurilor.
Puterea luminoasa/calitatea luminii: un bec cu LED nu are nevoie de timp pentru a atinge nivelul maxim de luminozitate, aceasta este instantanee. Aceasta luminozitate (care se calculeaza in lumeni) scade incet la sfarsitul duratei de viata, in loc sa se opreasca brusc. Aceasta scadere, numita si „degradare”, este indicata pe cutia becului dumneavoastra cu litera „L” insotita de un numar, care reprezinta procentul de lumeni ramas. De exemplu: L70 inseamna ca la sfarsitul duratei de viata a becului va ramane 70% din luminozitate.