Prizele si intrerupatoarele pot fi usor trecute cu vederea in casa voastra, dar aceste piese de hardware functionale va permit sa iluminati, sa ventilati si sa alimentati aparatele. Progresele tehnologice ofera prizelor si comutatoarelor noi capabilitati interesante, asa ca aflati ce va pot oferi inainte de a cumpara.

Prizele fac puterea usor accesibila. De asemenea, pot preveni incendiile electrice, pot impiedica curentarile utilizatorilor si pot fi pornite si oprite de la distanta. Diferite puncte de vanzare au utilizari diferite, asa ca aflati mai multe inainte de a face achizitia.

Amperajul: amperajul sau amperul este unitatea de baza a curentului electric. Prizele sunt evaluate in functie de cati amperi pot trece prin ele simultan fara supraincalzire si sunt atasate la sigurante care se vor opri automat daca priza voastra foloseste prea multi amperi. Cele mai multe prize din casa noastra sunt evaluate pentru 15 amperi si sunt atasate la o siguranta de 15 amperi cu alte cateva prize de 15 amperi si intrerupatoare din aceeasi camera. Daca cantitatea totala de amperi utilizati in camera respectiva depaseste 15 amperi, siguranta se va opri pentru a impiedica supraincalzirea prizelor si a cablurilor. Unele aparate, cum ar fi congelatoarele si uscatorul pe gaz, necesita prize de 20 de amperi.

Prize GFCI vs. AFCI: Prizele GFCI (Ground fault circuit interrupter) au senzori care masoara cantitatea de curent care intra si iese din priza. Curentul care intra si iese este de obicei echilibrat, dar daca priza detecteaza un dezechilibru, se opreste imediat. Este important sa aveti prize GFCI in zonele in care electricitatea se poate intalni, cum ar fi baile, spalatoriile si bucatariile. Prizele de intrerupere a circuitului de defect arc (AFCI) contin componente electronice pentru a monitoriza un circuit pentru prezenta unor conditii periculoase care ar putea provoca un incendiu. Aceasta priza poate fi declansata pentru a opri rapid un circuit daca este detectat un arc periculos.

Prize inteligente: Prizele inteligente pot fi controlate de pe dispozitivul mobil folosind internetul wireless al casei. Aceste dispozitive permit utilizatorilor sa programeze prize pentru a porni si opri la anumite ore, precum si controlul din interior si din afara prizei.

Rezistent la manipulare/intemperii: Prizele rezistente la manipulare au obloane cu arc care inchid orificiile de contact in care introduceti dopurile. Pentru ca obloanele sa se deschida, ambele arcuri trebuie sa fie comprimate in acelasi timp, astfel incat sa nu se deschida daca un copil incearca sa introduca un obiect intr-una dintre deschiderile de contact. Mii de copii sufera anual electrocutari si arsuri prin lipirea articolelor in orificiile de contact din prize. Prizele rezistente la intemperii ofera protectie impotriva precipitatiilor, umiditatii si componentelor protejate impotriva UV.

Comutatoarele si variatoarele deschid si inchid circuitele electrice pentru a controla luminile, ventilatoarele si alte dispozitive electrice. La fel ca prizele, intrerupatoarele au functii si utilizari diferite, asa ca aflati mai multe inainte de a cumpara.

Intrerupatoare comerciale, industriale, rezidentiale: La fel ca in cazul prizelor, unele intrerupatoare trebuie sa transporte mai multi amperi decat altele. Majoritatea comutatoarelor rezidentiale sunt evaluate la 15 amperi, in timp ce comutatoarele industriale si rezidentiale sunt de obicei evaluate la 20 de amperi. In plus, intrerupatoarele industriale si rezidentiale sunt realizate cu componente mai rezistente.

Dimmer: Un dimmer este un fel de comutator care poate creste si reduce luminozitatea unei lumini. Dimmerele functioneaza cu becuri cu incandescenta, becuri cu halogen, lumini fluorescente compacte (CFL) si unele diode emitatoare de lumina (LED-uri). Daca intentionati sa instalati un intrerupator, asigurati-va ca becurile  vor functiona cu acel variator.

Intrerupatoare cu un singur pol versus intrerupatoare cu doi poli: Un comutator cu un singur pol controleaza doar un circuit, iar un intrerupator cu doi poli controleaza doua circuite – cum ar fi doua intrerupatoare unipolare controlate de o parghie sau buton. Intrerupatoarele unipolare sunt utilizate in principal pentru lumini si aparate mai mici, cum ar fi ventilatoarele. Intrerupatoarele duble sunt folosite pentru aparatele mai mari.

Intrerupatoare cu un singur pol vs. intrerupatoare cu trei/patru cai: Un comutator cu un singur pol controleaza un dispozitiv dintr-o locatie. Un comutator cu trei cai controleaza un dispozitiv din doua locatii, de obicei pe holuri, scari si incaperi mari. Comutatoarele cu patru cai controleaza un dispozitiv din trei locatii, de obicei in incaperi mari, fie ca aveti o casa parter, sau o casa cu unul sau mai multe etaje.

Comutatoare inteligente: Ca si prizele inteligente, intrerupatoarele inteligente pot automatiza intrerupatoarele si le pot controla de la distanta. Opresc lumina pe care ati lasat-o aprinsa in bucatarie din pat sau seteaza lumina de veranda in timp ce sunteti plecat in afara orasului.

Placile de perete fac parte integranta din intrerupatoarele de lumina, prizele electrice, toate tipurile de prize de perete si sunt necesare pentru a proteja degetele de cablurile interne. Denumite si placi de comutare, aceste produse vin intr-o varietate de culori, finisaje si configuratii. Cand alegeti o placa de perete, alegeti una care se potriveste cu numarul elementului electric si configuratia grupurilor (componente paralele). De exemplu, doua intrerupatoare de lumina cu comutare una langa alta ar necesita o placa de comutare cu doua grupuri. Retineti ca numarul de grupuri ale unei placi de perete nu este intotdeauna egal cu numarul de gauri. O placa de perete cu priza duplex (in imagine) care este etichetata „cu doua grupuri”, de exemplu, este destinata utilizarii cu doua prize paralele, dar contine in total patru gauri.

Este usor sa detineti controlul in casa cand aveti prize de calitate si intrerupatoare inteligente!

 

By bl291g