Inainte de a pleca in vacanta, a face lucruri simple, cum ar fi deconectarea aparatelor electrocasnice, oprirea alimentarii cu apa si scurgerea conductelor de apa poate preveni dezastrul atunci cand va intoarceti.

La ce trebuie sa titi atenti?

Indiferent daca plecati toata iarna sau doar in vacanta, este important sa pregatiti casa de iarna  inainte de a pleca. Daca nu iei masuri de precautie, ai putea ajunge acasa la niste daune grave si costisitoare. Urmati lista de verificare de mai jos pentru a evita orice surprize nedorite la intoarcere.

Lasati centrala pornita

Daca nu aveti o centrala pe care sa o setati corect, cea mai buna varianta este aceea de a lucra la asta si de a cumpara una noua de pe blubox. Aici puteti gasi mai multe tipuri de centrale pentru interior, pe care sa le puteti seta corect astfel incat interiorul sa nu se raceasca in mod complet si sa nu apara mucegaiul.

Opriti alimentarea cu apa

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti, mai ales daca plecati pentru toata iarna, este sa va opriti alimentarea cu apa. Lasarea apei atunci cand conductele nu vor fi folosite poate duce la o scurgere sau la spargerea conductei, ceea ce poate provoca multe daune. Inchideti apa de la supapa principala, situata de obicei in exterior. Daca aveti o fantana, pur si simplu inchideti intrerupatorul de la pompa.

Daca nu aveti de gand sa opriti alimentarea cu apa, ar trebui sa lasati putina apa sa curga prin tevi. Porniti corpurile de iluminat cel mai aproape de locul unde intra apa in casa si in cel mai indepartat punct din interior, cum ar fi o baie de la etaj, astfel incat sa fie un picurator constant. Apa trebuie sa curga constant pentru a evita o problema. Scurgeti conductele de apa inainte de a pleca de acasa pentru iarna

Goliti tevile de apa

Cand inchideti apa, nu doriti sa ramana apa in tevi, altfel ar putea  ingheta si se dilata. Asadar, goliti-va conductele de apa deschizand toate robinetele din casa si spaland toate toaletele. Lasati apa sa curga pana cand nu mai are ce sa se scurga din tevi. Dupa ce toaletele si-au golit rezervoarele, spalati-le inca o data pentru a goli vasele. Daca alimentarea cu apa provine dintr-o fantana, goliti rezervorul sub presiune.

Izolarea conductelor

Indiferent daca opriti sau nu apa, este o idee buna sa infasurati  izolatie in jurul tevilor, cum ar fi cele care duc la si de la incalzitorul de apa, orice tevi expuse in aer liber sau intr-un spatiu de acces, etc. Acest lucru va va oferi protectie suplimentara de la spargerea tevilor in timpul inghetului.

Reduceti temperatura

Nu doriti sa opriti complet cuptorul, deoarece acest lucru ar putea duce la inghetarea si spargerea tevilor. In schimb, coborati termostatul la aproximativ 60 de grade pentru a va mentine sistemele si componentele de acasa aproape de temperatura camerei, acolo unde sunt menite sa fie. Factura de incalzire va fi mai mica  decat costul eventualelor reparatii.