Vitamina K nu e la fel de renumită precum altele, dar este, cu siguranță una importantă. Știai că are un rol esențial în buna circulație a sângelui? De ce este necesară, când ai nevoie de ea și unde o găsești, afli în cadrul articolului nostru.

Ce este vitamina K?

Vitamina K reprezintă, de fapt, un grup de vitamine, cea de bază fiind K1 și se numește filochinona, iar cea de tip K2 este denumită menachinona. Prima dintre acestea este prezentă în legumele verzi, pe când a doua o întâlnim în alimentele de proveniență animală.

Denumirea vitaminei vine din cuvântul danez Koagulation (coagulare) deoarece are un rol important în coagularea sângelui și menținerea sănătoasă a vaselor de sânge.

La ce este buna vitamina K?

Vitamina K ajută la producerea a 4 din 13 proteine necesare pentru coagularea sângelui – element vital pentru prevenirea sângerării excesive, oprirea acesteia și vindecarea rănilor.

De asemenea, reduce riscul apariției bolilor de inimă. Experții susțin că are un rol important în buna funcționare a unei proteine fără de care ar apărea depuneri de calciu în artere și le-ar bloca.

Vitamina K are un impact major și asupra oaselor, iar aceasta ajută la realizarea proteinelor din oase, cum ar fi osteocalcin, necesare pentru structuri puternice, cu o densitate mai crescută, pe când deficiența poate duce la osteoporoză.

Semnele lipsei vitaminei K din organism

Deficiența de vitamina K este rară la adulți, dar totuși poate apărea, iar printre simptome se numără următoarele:

  • Sângerare excesivă de la răni externe;
  • Sângerări nazale sau ale gingiilor;
  • Apariția sângelui în urină sau scaun;
  • Apariția rapidă și ușoară a vânătăilor;
  • Apariția unor mici cheaguri de sânge sub unghii;

Surse de Vitamina K

Un corp sănătos îți va crește semnificativ calitatea vieții și de ce nu, chiar și durata acesteia. Alege un stil de viață sănătos și ai grijă ca în alimentația ta să se regăsească cât mai multe vitamine. Uite unde găsești vitamina K:

  • Vitamina K1 se regăsește în legume precum varză, spanac, broccoli, salată, avocado, pătrunjel, castravete – practic, cam tot ce e verde;
  • Vitamina K2 este prezentă în alimente de proveniență animală, precum carne, brânzeturi sau ouă dar și în unele preparate fermentate;

Știai că un gălbenuș de ou poate conține între 67 și 192 de micrograme de vitamina K2? Bineînțeles, depinde de ceea ce mănâncă găina.

De câtă vitamina K avem nevoie?

Un adult are nevoie de aproximativ 1 microgram de vitamina K la fiecare kilogram din greutatea corporală. Așadar, o persoană de 65 kg, ar avea nevoie de 65 de micrograme de vitamina K pe zi.

Microgramul este de 1.000 de ori mai mic decât miligramul, adică 1.000 de micrograme = 1 miligram.

Dacă ai o alimentație echilibrată și variată, ar trebui să obții fără probleme toată vitamina K de care ai nevoie. În plus, ficatul depozitează vitamina K de care nu ai nevoie imediat, pentru utilizări viitoare, motiv pentru care nu este necesară includerea vitaminei în alimentația zilnică.

 

By cb2819