Sistemele solare sunt complexe si au mai multe componente decat ati putea crede, iar fiecare parte este cruciala pentru succesul sistemului vostru, precum un invertor. Eficienta sistemului vostru solar se bazeaza nu numai pe cat de puternice sunt panourile solare, ci si pe invertorul  de energie solara.

Dar de ce celulele solare au nevoie de un invertor? Multi proprietari nu stiu ca panourile solare produc o forma de electricitate inutilizabila pentru casele lor, motiv pentru care este nevoie de un invertor.

Celulele solare trebuie sa transforme energia captata de la soare intr-un tip utilizabil de electricitate, un proces cunoscut sub numele de inversare, deoarece preia o forma de energie si o schimba in alta.

Aparatele moderne se bazeaza pe curent alternativ (AC), dar electricitatea de la panourile solare iese sub forma de curent continuu (DC). Puterea de curent continuu este convertita in electricitate de curent alternativ, astfel incat sa puteti avea lumina atunci cand aprindeti lampile si va bucurati de seria Netflix preferata la televizor. Avantajul de a avea un invertor solar CPS este ca pe termen lung se va economisi energie!

S-ar putea sa va intrebati: „Poate functiona un panou solar fara invertor?” Da. In timp ce majoritatea aparatelor electrocasnice se bazeaza pe curent alternativ, unele pot fi alimentate cu curent continuu, cum ar fi telefonul mobil si laptopul. Daca majoritatea aparatelor  functioneaza cu curent continuu, atunci nu aveti nevoie de un invertor. Daca acesta este cazul pentru voi, ati putea sa va conectati panourile solare direct la un convertor DC-DC sau un controler de incarcator, care produce 12, 24 sau 48 volti DC ca iesire. Acest lucru este comun cu setarile off-grid.

Tipuri de invertoare solare:

Invertoare string (centrale).

Acest tip este cel mai vechi si cel mai comun invertor folosit astazi. Acestea conecteaza un sir de panouri solare la un invertor. Fiind pe piata de zeci de ani, invertoarele sir sunt fiabile si sunt optiunea cea mai putin costisitoare. Acest tip de invertor este usor de accesat, deoarece este situat central pe partea laterala a casei, permitandu-va sa monitorizati, sa reparati sau sa inlocuiti cu usurinta invertorul. Este important sa va ganditi la amplasarea invertorului solar, deoarece doriti ca acesta sa fie intr-o zona rezistenta la umiditate, departe de lumina directa a soarelui si sa aiba o ventilatie adecvata pentru a va mentine sistemul sa functioneze optim.

Desi sunt fiabile, invertoarele sir nu sunt la fel de eficiente in optimizarea productiei de energie solara. Acest invertor este conectat la un sir de panouri solare, de unde si numele, ceea ce inseamna ca umbra de pe un panou solar va opri puterea de iesire a restului sirului. Deoarece mai multe panouri sunt conectate intr-un sir, aveti la dispozitie monitorizarea sistemului total, care poate fi o piedica daca doriti sa puteti diagnostica problemele cu panourile solare individuale.

Optimizatoare de putere + invertor

Situate pe spatele fiecarui panou solar, optimizatoarele de putere functioneaza cu un invertor sir pentru a converti DC in AC. Ele pot conditiona electricitatea DC produsa de fiecare putere solara individuala, ceea ce inseamna ca, daca un panou solar este umbrit putin, nu va diminua puterea intregului sir de panouri. Optimizatoarele de putere au, de asemenea, capacitatea de monitorizare la nivel de sistem si de monitorizare la nivel de panou datorita invertorului sir, ceea ce inseamna ca puteti diagnostica cu usurinta orice problema de iesire solara, deoarece fiecare panou solar poate fi monitorizat individual.

Aceasta este o optiune mai scumpa si necesita optimizatori de putere suplimentari. Si daca alegeti sa va extindeti sistemul solar mai tarziu, va trebui sa adaugati mai multe invertoare cu sir. Deoarece optimizatoarele de putere se afla pe spatele panourilor solare, inseamna ca accesul  la acestea se afla pe acoperis, ceea ce face mai dificila repararea si inlocuirea acestora daca apar probleme.

Microinvertoarele pot converti DC in AC direct din spatele fiecarui panou solar. Acest tip de invertor de energie solara pentru locuinte nu necesita un invertor sir, deoarece fiecare microinvertor se ocupa de conversia fiecarui panou. Daca umbra acopera unul dintre panourile, numai acel panou va produce mai putin, fara a afecta randamentul celorlalte panouri. De asemenea, va permit sa va extindeti cu usurinta sistemul solar daca doriti in viitor. Microinvertoarele, cum ar fi optimizatoarele de putere, permit monitorizarea la nivel de panou, astfel incat sa puteti diagnostica cu usurinta problemele.

Acesta este cel mai scump invertor disponibil, dar este o solutie excelenta daca umbra este o problema pe acoperisul vostru. Deoarece microinvertoarele sunt instalate pe spatele panourilor solare, reparatiile si inlocuirile pot fi mai dificile, deoarece singurul acces la acestea este pe acoperis.

Cel mai bun invertor solar pentru o casa va depinde de caracteristicile de care aveti nevoie de la invertorul de energie solara si de modul in care intentionati sa utilizati energia de la panourile solare. Invertoarele solare sunt una dintre componentele care tind sa se defecteze mai intai intr-un sistem solar, asa ca este o idee buna sa le verificati des si sa investiti intr-unul care va va dura un timp. Si daca aveti un RV, duba sau o casa mica, ati putea lua in considerare adaugarea unui incarcator cu invertor solar la instalatia sistemului  solar pentru a va satisface nevoile de energie.

Un incarcator cu invertor solar este o versiune mai avansata a unui invertor standard. Incarcatoarele cu invertor nu numai ca pot transforma DC in AC, dar pot incarca un banc de baterii atunci cand este disponibila puterea de la mal, asigurandu-va ca aveti acces constant la energie, ceea ce este convenabil pentru zonele care nu beneficiaza de suficienta lumina solara pentru a va incarca acumulatorul.

By bl291g