Întregirea familiei cu un animăluţ, este o etapă foarte plăcută, dar şi foarte solicitantă, care presupune măsuri de siguranţă, atât pentru familie, cât şi pentru noul sosit. De la hrană şi îngrijire, până la instruire şi joacă, toate aspectele trebuie luate în calcul, tocmai pentru ca traiul cu un animăluţ să se desfăşoare în siguranţă.

 

Sănătatea şi igienizarea

Fie că în casă este un căţeluş sau o pisicuţă, pentru siguranţa lor şi a membrilor familiei, este esenţial ca starea acestora de sănătate să fie bună. Astfel, animalul va fi examinat periodic de către medicul veterinar, i se va aplica schema de vaccinuri necesară şi va urma tratamentele necesare în cazul instalării anumitor afecţiuni. Atât animalul de companie, cât şi stăpânii, vor fi protejaţi în faţa riscului dezvoltării unui mediu nesănătos. De asemenea, este esenţial să se stabilească un orar de igienizare care implică băiţe, curăţat de lăbuţe şi urechiuşe, periat, tuns şi deparazitare.

 

Curăţarea spaţiului

În special în cazul căţeilor care merg afară pentru plimbare şi joacă, dar pentru  pisicuţele  curioase care se caţără peste tot, se impune o igienizare foarte temeinică a spaţiului unde stau şi a suprafeţelor cu care intră în contact. Podelele vor fi spălate constant cu detergenţi special destinaţi acestora, iar pentru alte suprafeţe de contact, se pot folosi lavete profesionale, cu ajutorul cărora se va efectua igienizarea aplicând substanţe dezinfectante, fără a lăsa urme sau scame şi fără a pune animalul sau membrii familiei în pericol.

 

Măsuri practice în curăţarea casei

Dacă în casă există un animăluţ, se pot aplica măsuri simple care să contribuie la efectuarea unei curăţenii rapide şi eficiente. Este indicată evitarea covoarelor şi a materialelor care pot colecta mult păr şi praf şi  se recomandă ataşarea huselor pentru fotolii şi canapele, detaşabile şi uşor de spălat. O măsură foarte eficientă este cea prin care animăluţul este familiarizat cu rutina casei, stabilindu-i-se locuri  specifice pentru somn şi hrană, în acelaşi timp interzicându-i-se accesul în toată casa, în special în dormitoare şi bucătărie. Măsura cea mai importantă, o reprezintă totuşi întreţinerea animalului, acesta necesitând băiţe periodice, deparazitări, periat şi tuns.

 

Dresajul

Dacă animalul de companie este un căţel, atunci este obligatoriu ca acesta să beneficieze de un dresaj minim, în urma căruia va deprinde o serie de abilităţi care vor contribui la calitatea convieţuirii întregii familii. Una dintre deprinderile vizate, este cea a necesităţilor fiziologice, care vor fi făcute afară sau în spaţiul special destinat, în cazul puilor care nu pot ieşi în mediul exterior. Acest aspect este esenţial atunci când se doreşte păstrarea curăţeniei în casă şi când se vizează un mediu igienic şi sigur pentru toată lumea. Şi în cazul pisicuţelor se impun câteva reguli în ceea ce priveşte acest capitol, obişnuindu-le cu litiera care trebuie curăţată şi igienizată constant. Astfel, aplicând o igienizare constantă şi ocupându-ne asumat de animalul de companie,  viaţa alături de acesta va fi plină de bucurie, distractivă şi sigură.