Sunt foarte multi elevi care spun ca nu se descurca la teste si cand vad setul de manuale clasa 10 afirma, la prima vedere, faptul ca va fi un an greu. Acestea sunt fraze prea frecvente in randul elevilor atunci cand se lupta sa-si aminteasca informatiile. Ideea este ca, cu totii ne straduim sa ne amintim informatiile si sa nu uitam lucruri importante. Pastrarea informatiilor este strans legata de succesul academic, deoarece examenele sunt concepute pentru a testa ceea ce ai retinut din prelegerile din clasa si din studiul personal. Dar, sa iti poti aminti ceea ce ai studiat este la fel de critic si atunci cand intri pe piata muncii dupa facultate.

Suntem siguri ca ai observat ca unele lucruri iti sunt mai usor de retinut decat altele. De exemplu, s-ar putea sa iti fie usor sa iti amintesti cum sa joci un joc video complex, dar sa te chinui sa iti amintesti formulele la fizica. Acest lucru te descrie? Ceea ce este important este ca exista strategii de memorare care te vor ajuta sa iti amintesti ceea ce trebuie cu adevarat sa tii minte, in special in momentele importante. Strategiile pe care ti le vom prezenta mai jos te vor invata cum sa memorezi si sa iti amintesti informatii importante. Aceste strategii au functionat pentru studentii de pretutindeni si vor functiona si pentru tine.

Invata si intelege informatiile semnificative

Elevii se lupta adesea sa pastreze informatii importante, deoarece acestea sunt neclare sau confuze. Este mult mai dificil sa ne amintim concepte atunci cand nu sunt intelese complet. Pentru a-ti aminti informatiile noi prezentate, rezuma in mintea ta informatiile pe care tocmai le-ai invatat cu propriile cuvinte. Daca nu reusesti sa faci acest lucru, este un semn puternic ca nu intelegi pe deplin conceptul pe care incerci sa il inveti si, prin urmare, vei avea dificultati in reamintirea acestuia pentru o utilizare viitoare. Prin urmare, cand citesti din manuale scolare clasa 10, tot ce trebuie sa faci este sa le si intelegi. Daca nu intelegi, intreaba din nou profesorul in clasa sau lasa-te ajutat de colegi.

Organizeaza eficient informatiile

Organizarea informatiilor in categorii logice este una dintre cele mai eficiente modalitati de imbunatatire a intelegerii si a memoriei. De exemplu, daca incerci sa memorezi cuvintele pentru o clasa de limbi straine, sorteaza cuvinte care au semnificatii similare sau care se incadreaza in categorii similare. Acest lucru iti va permite sa asociezi cuvinte cu anumite categorii care ofera context si semnificatie. Informatiile organizate sunt mult, mult mai usor de pastrat decat informatiile aleatorii. Un alt bun exemplu al puterii organizarii in ceea ce priveste memoria este Anatomia umana. Poate fi foarte dificil sa memorezi miile de parti care alcatuiesc corpul uman. Deci, cum o fac studentii? Simplu. Ei organizeaza partile corpului pe sisteme. Odata ce partile corpului au fost organizate pe sisteme, in functie de rol sau de locatie, sunt mai usor de retinut. Aceasta tehnica poate fi aplicata si atunci cand inveti din manuale clasa a 10 a.

„Chunking” este o alta strategie de organizare pentru memorarea informatiilor. De fapt, probabil ca utilizezi deja strategii de memorie si nici nu iti dai seama. Cand memorezi numarul de telefon al unei persoane, inveti numerele pe secvente de 3. Aceasta tehnica se numeste chunking. Este mult mai usor sa iti amintesti un numar lung cand il „imparti” in grupuri mici de trei sau patru numere. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor isi pot aminti doar aproximativ trei sau patru biti de informatii simultan. Deci, cum poti folosi chunking-ul pentru a-ti imbunatati memoria? Invata pe parti, dupa evenimente sau perioade de timp in care au avut loc evenimente. Elementele vocabularului pentru limbi straine pot fi sortate in grupuri functionale, cum ar fi articole dintr-o casa, piese auto sau parti ale caroseriei. Partile vocabularului englez pot fi sortate pe parti de vorbire.

Aceste tehnici te vor ajuta cu siguranta sa iti imbunatatesti memoria si sa inveti mult mai eficient. In plus, o memorie buna se va dovedi utila si mai tarziu in viata, in perioadele in care trebuie sa inveti cat mai mult si cat mai eficient. La job, vei descoperi ca memoria buna joaca un rol esential.

By crih