Daca masina nu mai porneste de pe drum, nu mai ramane decat apelarea unui serviciu de tractari auto. Dar exista si anumite reguli pentru asta. Fie ca este automata, cu schimbator de viteze sau electrica, cu ajutorul unor sfaturi, se va putea tracta in siguranta. Pentru mai multe detalii click aici.

Practic, este permisa remorcarea unei masini doar daca vehiculul nu mai poate fi reparat la fata locului – de exemplu daca exista o defectiune la electronica sau daca se scurge lichidul de racire. Lipsa combustibilului, pe de alta parte, nu justifica tractarea. Daca un vehicul ingreuneaza circulatia rutiera sau este parcat pe autostrada, zona periculoasa trebuie mai intai asigurata. Daca o masina defecta este prinsa de carlig, trebuie amintit intotdeauna sa lasati cheia in contactul la prima treapta. In caz contrar, blocarea volanului se poate fixa. La un vehicul cu buton de pornire, trebuie apasat butonul mai mult timp fara sa se apese pedala de frana.

Cablul de remorcare sau bara de remorcare trebuie sa fie proiectate pentru greutatea vehiculului defect. In plus, vehiculul care urmeaza sa fie remorcat nu trebuie sa fie semnificativ mai mare sau mai greu decat vehiculul tractor. Este important sa se consulte in prealabil manualul vehiculului care urmeaza sa fie tractat.

In general, este mai usor in a tracta o masina cu o bara rigida. Pentru ca bara de remorcare asigura intotdeauna o distanta constanta intre cele doua vehicule si impiedica masina din spate sa se ciocneasca accidental. In cazul unui vehicul avariat, efectul de franare este redus semnificativ, deoarece nu exista servofranare care sa ofere asistenta atunci cand motorul este oprit. Ar trebui franat in continuare in vehiculul care este tractat cu o bara de remorcare. De asemenea, masina este mai greu de condus in timp ce este tractata.

Fie cu o franghie, fie cu o tija, carligele de remorcare trebuie intotdeauna atasate in prealabil de ambele masini si carligele insurubate ferm, pentru ca modelele de masini mai noi au inele de remorcare care sunt insurubate in caroserie si nu sunt sudate. Oricine remorca cu o franghie trebuie sa ataseze franghia de carligul de remorcare al celor doua vehicule si sa o atarne intre masini. Se pot utiliza numai franghii marcate pentru remorcare si care nu au mai mult de 5 metri.

Ambele vehicule trebuie sa aprinda luminile de avarie atunci cand sunt tractate. Urmatoarele se aplica intotdeauna pentru o masina defecta. Se roteste cheia de contact in prima pozitie, se decupleaza viteza si se elibereaza frana de mana. Daca electronicele vehiculelor automate sunt inca intacte, se seteaza intotdeauna schimbatorul de viteze pe „N” si se porneste intotdeauna incet. La masinile fara contact si cu buton de pornire, butonul de pornire trebuie de obicei apasat timp de cateva secunde fara a apasa frana, astfel incat blocarea volanului si sistemul automat sa poata fi deblocate.

Deoarece luminile de avarie trebuie sa ramana aprinse in ambele masini in timpul remorcarii, schimbarile de directie trebuie indicate prin semnale manuale. Este usor sa se faca stang, dar in timpul virarii la dreapta, cel mai bine este ca soferul sa-si indrepte mana pe geamul din stanga, peste plafonul masinii, spre dreapta!