În trecut, oamenii prețuiau două aspecte esențiale atunci când alegeau restaurantul în care să își petreacă timpul de calitate alături de prieteni sau familie: disponibilitatea acestuia și prețul. De cele mai multe ori, vrei să găsești rapid un restaurant în care pur și simplu să îți satisfaci nevoile alimentare, fără a fi nevoie să lași sume consistente de bani. Însă cu timpul, lucrurile pare să se fi schimbat, iar acum, când sunt în căutarea unui loc în care să consume niște bucate alese, clienții au alte criterii de selecție. Există mai mulți factori decisivi care stau la baza alegerii unui restaurant potrivit, iar cei mai importanți dintre aceștia sunt redați mai jos.

Raportul calitate-preț

Dacă înainte clienții se uitau direct la prețul pe care îl are preparatul înainte de a comanda, astăzi există o nouă tendință: aceea de a analiza calitatea pe care o are mâncarea consumată, respectiv serviciile care li se oferă, iar în funcție de aceasta, mulți fac o evaluare, stabilind dacă în final merită efortul. Pentru a mânca bine, foarte multe persoane sunt dispuse să depășească bugetul pe care l-ar fi alocat inițial, iar din acest punct de vedere se poate spune că evaluarea acestora variază în funcție de calitatea ofertei, ci nu de cantitate. Acest fapt demonstrează că oamenii pun din ce în ce mai mult accent pe eforturile bucătarilor și pe ceea ce oferă restaurantul.

Opiniile altor clienți

Unul dintre aspectele cele mai des întâlnite astăzi în alegerea unui restaurant, recenziile celorlalți clienți contează foarte mult pentru consumatorii de azi. Pentru multe persoane, recenziile pe care le oferă ceilalți reprezintă referința de încredere cu ajutorul căreia poți ști dacă un anume restaurant oferă un serviciu bun sau nu, dacă ospătarii au o atitudine adecvată, dacă condițiile de luat masa sunt plăcute sau dacă mâncarea este una de calitate.

Experiența avută de client

Un alt aspect de care consumatorii țin cont atunci când aleg restaurantul potrivit se referă la experiența pe care acesta le-o poate oferi. Experiența este un concept cheie în ziua de azi, fiind predominantă în toate strategiile de marketing pentru restaurante. Clienții nu vor doar să mănânce bine, ci să aibă o experiență memorabilă pe care să o poată repeta și cu alte ocazii și să o poată împărtăși și cu ceilalți, mai ales pe rețelele de socializare. Dacă un anume restaurant le oferă clienților experiențe originale, speciale, creative, personalizate, atunci acesta va avea de câștigat în fața concurenței, fără dubiu. Un restaurant mic, simplu care le oferă clienților șansa de a fi însoțiți de patrupedul lor atunci când iau masa poate avea șanse mai mari de reușită decât un restaurant de lux care nu este atent la nevoile clienților, ci doar a impus anumite standarde.

Specificul restaurantului

Unul dintre aspectele de bază, am putea spune, specificul pe care îl are un restaurant contează foarte mult atunci când dorești ca alegerea pe care o faci să fie una potrivită. În funcție de ceea ce preferi să mănânci, vei alege și restaurantul potrivit, iar acest lucru ține de domeniul evidenței. Un steakhouse va fi întotdeauna extrem de apreciat de clienții care doresc să se răsfețe cu o friptură deosebită, dar mai puțin apreciat de cei care caută o soluție rapidă pentru a-și satisface nevoile alimentare în pauza de masă de la serviciu sau atunci când sunt pe fugă într-o călătorie. În funcție de nevoile pe care le ai, dar și de preferințele culinare, clienții pot alege să ia masa într-un restaurant cu specific grecesc sau turcesc, într-un restaurant cu specific italian sau într-unul cu specific local. Alegerile pe care le poți face din acest punct de vedere sunt nenumărate.