Cosul de fum al casei este legat de semineu: cosul de fum este conducta prin care fumul si alti contaminanti sunt evacuati din casa. Intelegerea functiei cosurilor de fum – si a captuselilor de cos de fum – este esentiala pentru siguranta si intretinerea generala a semineului si a cosului de fum. Un cos de fum este un pasaj vertical sau conducta care merge de la focar pana la partea superioara a cosului de fum.

Cum sa indepartati rugina si petele de mancare de pe otelul inoxidabil

Din punct de vedere tehnic, un cos este orice spatiu vertical deschis dintr-un cos care permite fumului sa iasa din casa din focar. Dar, deoarece fiecare cos de fum trebuie sa fie captusit, o captuseala de cos este de obicei denumita si cos de fum.

Fiecare semineu pe lemne sau pe gaz are un cos de fum. Semineele cu gel si false nu au cosuri de fum. Cosurile de cos au fost in mod traditional realizate din tigla de ardere. Mai recent, pe langa tigla de lut se folosesc cosuri de fum din otel inoxidabil.

De ce sunt necesare cosuri de fum?

Ele previn arderea in zonele inconjuratoare.

Cosurile de fum necaptusite vor permite fumului si gazelor sa treaca prin caramizi si mortar. Fumul si caldura se pot transforma in cele din urma intr-un foc de cos si trec prin materiale combustibile, cum ar fi stifturi de lemn si gips-carton, provocand un incendiu in casa. Pentru preturi montaj cosuri de fum – sfaturi utile, site-ul maxstil-cosuridefum.ro sta la dispozitia clientilor la orice ora!

Captuselile pentru cosul de fum sunt suprafete solide, in mare parte fara sudura, care tin fumul in cos si il directioneaza in sus in loc de lateral.

Cosurile de fum sunt netede, pe cand caramida si mortarul nu sunt. Suprafetele interioare netede ale cosului de fum ajuta fumul sa se deplaseze mai liber in sus.

Incendiile produc contaminanti care sunt transportati de fum. Cosurile de fum din lut si otel protejeaza caramida din jur de creozot, acizi si alti contaminanti.

Daca cosul de fum este deteriorat in interior, acesta nu poate fi reparat usor. Cu toate acestea, multe conducte de fum pot fi recaptusite – cu alte cuvinte, captuseala in sine poate primi o a doua captuseala.

Captuselile de fum sunt fabricate fie din otel inoxidabil rigid, fie flexibil. Captuselile rigide ofera putin mai mult spatiu in interiorul cosului de fum, deoarece se conformeaza mai bine dimensiunii cosului de fum, dar captuselile rigide sunt mai dificil de instalat, deoarece trebuie asamblate in sectiuni pe masura ce sunt lasate jos pe cos.

Cand cosul de fum se extinde mai mult de 24 metri sau daca exista complicatii in interiorul cosului de fum, alegeti o captuseala flexibila pentru cosul de fum.

Recaptusirea cosului de fum poate imbunatati tirajul semineului. Fumul si gazele se vor ridica mai liber. Si, cel mai important, operatiunile cu semineu vor fi mai sigure.

Daca locuiti intr-o casa, nimic nu va impiedica sa instalati un semineu in camera principala. Instalarea semineului va fi evident mai usoara daca aveti deja un cos de fum. Daca nu, va puteti gandi sa construiti unul cu ajutorul unui profesionist cu experienta. Daca nu o doresti, aveti intotdeauna optiunea de a opta pentru un semineu pe gaz care nu necesita evacuare specifica.

Intrebarea poate fi totusi complicata daca locuiti intr-un apartament, deoarece trebuie sa obtineti autorizatia de coproprietate inainte de a crea o conducta. In plus, unele municipalitati impun reguli stricte.

Un semineu, pentru ce?

Utilizarea pe care intentionati sa o faceti cosului de fum va determina tipul de cos. Poate fi folosit in diferite moduri:

Ca semineu ornamental: va va permite sa va animati interiorul si va fi folosit ocazional la evenimentele mici de acasa.

Ca incalzitor de rezerva: acest semineu va va completa incalzirea centrala, mai ales pe vreme foarte rece. Aceasta solutie face posibila incalzirea camerei mai rapid si temporar.

In incalzire principala: doar semineul va va incalzi interiorul, deci va deveni centrala.

Insertia de semineu corespunde dispozitivului integrat intr-un semineu deschis. Acest sistem face posibila inchiderea focarului si astfel creste considerabil randamentul cosului de fum. Cu o eficienta de cel mult 15%, un semineu deschis nu poate incalzi interiorul unei case, nici macar o incapere in unele cazuri. Din fericire, multe seminee vechi pot fi actualizate cu insertii. Construit intr-un semineu deschis, insertia creste eficienta semineului la 80% si mai mult.

Mai concret, insertia este alcatuit dintr-un bloc de fonta care actioneaza ca o camera de ardere. Functionand cu busteni, peleti sau chiar gaz, aparatul este un sistem performant care poate incalzi case mici sau actiona ca releu pentru un alt sistem de incalzire in locuintele mari. Aceasta este o solutie excelenta pentru renovarea ecologica a unui semineu existent fara a fi nevoie de instalarea unui nou sistem de incalzire. Rapid de montat, insertul ofera, de asemenea, confort termic de calitate, precum si un anumit nivel de siguranta, pentru utilizatorul sau. In ciuda tuturor acestor puncte bune, este totusi important de precizat ca unele seminee nu sunt compatibile cu insertii, din motive de dimensiuni si/sau configuratii.

Semineul inchis

Spre deosebire de insertul care se potriveste intr-un semineu deschis, semineul inchis poate fi instalat in acelasi timp cu semineul. In timp ce cele doua sisteme functioneaza pe un principiu echivalent si prezinta performante similare, implementarea lor difera. Cu alte cuvinte, principala diferenta dintre un focar inchis si o insertie este la nivelul instalarii acestora. Un semineu inchis va fi solutia ideala pentru lucrarile de constructie, in timp ce o insertie va fi mai potrivita pentru lucrarile de renovare.

By bl291g