frezare lemn

Exista multe tipuri diferite de freze de imbinare disponibile pe piata, intr-o multitudine de variante. Cu siguranta nu este usor sa gasesti freza potrivita pentru a raspunde nevoilor tale si sa eviti sa faci munca imposibila si foarte complicata. In plus, fiecare imbinare poate fi realizata din materiale diferite. De aceea, fiecare imbinare trebuie sa fie adecvata, pentru ca imbinarea sa fie cat mai durabila, mai ales atunci cand este vorba de imbinarile intre panouri mari, care necesita o etansare mai mare. Exista diferite grade de inclinatie, motiv pentru care gaurile care urmeaza sa fie forate trebuie sa fie facute in mod corect si sunt esentiale pentru etansare. Cele trei freze principale care trebuie folosite pentru a realiza o imbinare puternica si durabila intre doua bucati de lemn sunt:

  • Freza cu disc
  • Freza cu coada de randunica
  • Cutter de unghiuri

Freza cu disc

Freza cu disc este ideala pentru imbinarea rafturilor drepte din lemn. Freza cu disc din carbura de tungsten este cel mai frecvent utilizata pentru frezarea imbinarii clasice cu dinti si caneluri, cea mai des intalnita in jur. Acest tip de freza este util pentru realizarea de caneluri laterale in lemn. Cu ajutorul a doua freze si a unor saibe, se poate obtine un numar mare de variante si solutii pentru imbinarea panourilor de diferite inaltimi. Astfel se poate obtine usor mobila bucatarie cu mdf frezat si este nevoie doar de freza potrivita in acest sens pentru a obtine imbinarile potrivite.

Freza cu coada de randunica

Freza pentru coada de randunica este iubita si urata de multi oameni in acelasi timp. Imbinarea care poate fi obtinuta, coada de randunica clasica, este foarte frumoasa din punct de vedere estetic, dar dificil de realizat, mai ales pentru cei care sunt la inceput de drum. Asa cum v-am spus in articolul relativ, aceasta imbinare este facuta pentru sertare si cutii de obiecte si in cele mai multe cazuri este si clar vizibila, data fiind frumusetea ei. In acest caz, sfatul este de a folosi un sablon special si de a urma instructiunile date de multi mesteri experimentati. Atunci cand se monteaza un front mobilier, aceasta freza coada de randunica este foarte importanta si va trebui sa se tina cont de modul corect de utilizare.

Cutter de unghiuri

Mai intai de toate, sa definim ce inseamna o freza de unghiuri. Este pur si simplu ceea ce numim imbinarea la 45° a doua panouri de lemn. In acest caz, panourile de lemn sunt frezate la un unghi de 45°, chiar la nivelul imbinarii. Apoi se adauga adezivul de vinil pentru a uni piesele. Pentru realizarea acestei imbinari se poate folosi fie o freza manuala, fie o freza montata pe banc. In special, poate fi utila o simpla freza elicoidala dreapta, o freza Z=2 cu taiere axiala sau o singura freza. Evident, asa cum am explicat in articolul meu despre imbinari si caneluri, acestea nu sunt singurele modalitati de imbinare a pieselor de lemn. Exista una care este cu siguranta mai rapida si poate fi o alternativa buna in ceea ce priveste rezistenta. Chiar daca aspectul estetic este considerabil inferior.

Imbinari rapide

Pentru realizarea imbinarilor se recomanda intotdeauna utilizarea unei freze. Cu toate acestea, nu exclud posibilitatea ca si simplele suruburi sa poata fi folosite pentru a realiza o imbinare puternica si durabila. In acest caz, imbinarea a doua panouri de lemn se face prin insurubarea unuia sau mai multor suruburi, cu ajutorul unei surubelnite. Prin aceasta procedura foarte frecventa este posibila realizarea articulatiei clasice in forma de „T”. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, va recomandam sa cititi articolul despre imbinarile cu cuie si suruburi.