În economia de piață actuală, concurența este una puternică. Pentru a se impune, o firmă sau companie trebuie să ofere produse sau servicii de calitate superioară, dar și să prezinte în ochii clienților și nu numai o mai mare încredere și credibilitate. Una dintre cele mai eficiente metode pentru a îndeplini această cerință este ca firma respectivă să aibă parte de o certificare ISO.

 

Cum se poate obține o certificare ISO

 

In primul rand, este bine sa stim cine poate folosi aceasta certificare. Ei bine, răspunsul este simplu: toate organizațiile, indiferent de locație, domeniu de activitate, dacă sunt mai mari sau mai mici. Pentru a o obține, reprezentanții acestora trebuie să se adreseze unei firme acreditate, care are dreptul de a conferi aceste certificări ISO. Experții din cadrul acesteia vor contacta compania care a făcut cererea, după care vor începe ceea ce presupune evaluarea sistemului de management și de funcționare. Nu este o regulă care specifică în mod expres că o firmă sau companie să primească doar un singur tip de certificare ISO – pentru că există mai multe, așa că este posibil să obțină mai multe.

În timp ce se află în proces de evaluare, firma care vrea să primească această certificare va pune la dispoziția experților despre care am vorbit informații despre modul de lucru, de administrare, care este relația cu actualii clienți, dar și cum ar dori să se dezvolte în viitor. După încheierea acestei verificări, dacă sunt îndeplinite anumite cerințe standard, compania ta va putea primi certificatul dorit.

 

O certificare care te ajută să evoluezi

 

Sunt multe motivele care stau în spatele deciziei firmelor sau companiilor de a cere aceste certificări ISO. Totuși, de regulă, toate aceste organizații au un punct comun: dorința de a evolua. La acesta se mai adaugă cele care se referă la a mai preveni multe dintre pierderile financiare, să fie cu un pas înaintea concurenței, să obțină contracte publice – mult mai avantajoase din punct de vedere material, să fie acceptate la licitații, să câștige încrederea clienților actuali și să-i fidelizeze, dar și să atragă alții noi.

 

Care este valabilitatea unui certificat ISO

 

Este o întrebare firească, așa că este normal să avem și un răspuns corect la ea. În principiu, un certificate ISO are o valabilitate de trei ani. Cu toate acestea, în fiecare an firma are obligația să treacă printr-un audit în urma cărora se va verifica dacă îndeplinește sau nu acele criteria specifice. În condițiile în care se observă că lucrurile nu merg în direcția bună, certificatul ISO este retras, cu toate că ar mai fi fost încă valabil.

 

Beneficiile certificării ISO 9001

 

Există mai multe beneficii pe care un certificat ISO le poate aduce firmei tale, și care te pot convinge că nu mai ai niciun motiv pentru a amâna obținerea acestei certificări.

 

Relațiile de afaceri vor fi mult îmbunătățite

 

Nu mai este nevoie să îți amintim de faptul că există o concurență acerbă, că mediul de afaceri se dezvoltă continuu, așa că ai nevoie de o strategie de management bună. Mai exact, trebuie să ai parte de relații de afaceri mult mai bune decât până acum. Și cine te poate ajuta enorm în acest sens? Da, exact, acea certificare ISO despre care ți-am tot vorbit până acum.

 

Mai multă încredere din partea clienților

 

Orice om de afaceri își dorești ca business-ul său să fie unul de succes, să fie preferat de către clienți în defavoarea concurenței, astfel încât acesta să se dezvolte și să aibă parte de profituri frumoase. Din nou avem de a face cu un avantaj pe care ți-l oferă un certificat ISO 9001. Firmele sau companiile care îl au se bucură de mai multă încredere în ochii clienților, și asta înseamnă că vor apela mai degrabă la o organizație care îl deține, decât o alta, poate la fel de bună, dar care nu are respectivul certificat.

Pandemia de coronavirus, dar și condițiile actuale ne-au dat peste cap existent. Multe dintre firme sau companii au fost pur și simplu desființate, pentru că numai cei puternici pot supraviețui. Clienții sunt cei care îți țin firma nu doar pe linia de plutire, ci îți pot aduce și o cifră de afaceri bună pentru tine, așa că trebuie să le arăți că ești într-adevăr cel mai bun. Un certificat ISO înseamnă mai multă încredere în serviciile și/sau produsele tale, loialitate și un grad de satisfacție ridicat.

 

O imagine mai bună pentru companie

 

În calitate de manager, știi desigur că o imagine bună pentru compania pe care o conduci este importantă, din toate punctele de vedere. O certificare ISO te ajută și în acest sens, clienții actuali vor fi fidelizați, dar vei putea atrage și alții noi, care vor fi mult mai încrezători în ceea ce oferi tu. Și nu mai este mult până când vei reuși ca business-ul tău să se impună pe o piață unde concurența este de-a dreptul acerbă.

 

Avantaje și pentru companie

 

Un certificate ISO are efecte benefice și în ceea ce privește întreaga ta firmă. Salariații vor îndeplini sarcinile de lucru respectând unele standarde sau norme bine stabilite. Condițiile de lucru bune, respectarea drepturilor lor, satisfacții financiare sau alte stimulente vor face ca angajații să fie mult mai implicați, eficiența și productivitatea să crească, în timp ce costurile finale vor fi mult mai mici. Simplu, dar foarte eficient!

Nu mai aștepta, și începe chiar acum să faci demersurile necesare pentru a obține o certificare ISO pentru compania ta!

 

By bl291g