Vulcanizarea auto este procesul de reticulare a lanturilor polimerice cu sulf, care permite imbunatatirea sau repararea anumitor caracteristici ale materialelor elastice, cum ar fi cauciucul. De aceea, de fiecare data cand auzim termenul vulcanizare, il asociem imediat cu camioanele, masinile si, bineinteles, anvelopele. In prezent, mergem la un service roti ori de cate ori avem nevoie sa ne vulcanizam rotile sau sa ne indreptam jantele. Dar nu a fost tot timpul asa. Vulcanizarile au o poveste interesanta si au aparut aproape dintr-o greseala a unei persoane, care si-a dat seama ca poate repara anvelope.

Termeni generali – vulcanizare

In termeni mai generali, vulcanizarea, este procesul in care anvelopa fiind deja complet inarmata, se intampla sa „gateasca” in presele care au matritele care le vor transforma din anvelopa verde in stare de plastic, la anvelopa finisata cu forma pe care o stim cu totii, cu desenul si laturile sale definite si informatii complete aproape gata pentru a fi montate pe o masina- cauciucurile.

La fel ca mai multe dintre descoperirile omenirii, vulcanizarea a avut loc ca urmare a unui accident. Datoram acest proces lui Charles Goodyear, care cauta o modalitate de a face din cauciuc un material util pentru umanitate.

Initial, el intentiona sa dezvolte pelerine de ploaie si cizme de ploaie prin amestecarea cauciucului cu sulf. Cu toate acestea, in vreme calda, au devenit foarte inconsecventi si au avut tendinta de a mirosi urat, in timp ce pe vreme rece au devenit tari si rigizi.

Abia intr-o noapte si-a lasat amestecurile de cauciuc sulfuros pe o soba plina cu carbune si s-a culcat, lasand astfel acest compozit pe tot parcursul noptii. In dimineata urmatoare, incercand sa curete aragazul, si-a dat seama ca cauciucul a trecut de la a fi plastic maleabil la elastic si, de asemenea, foarte durabil.

Atunci acest proces a fost numit „vulcanizare„, in cinstea Zeului Vulcan (Dumnezeul Focului), pentru ca este focul, iar temperatura sa ridicata, principalul factor implicat in aceasta transformare.

Datorita acestui accident nu atat de fatidic, astazi sunt produse multe produse derivate din cauciuc, cum ar fi ambalaje, tocuri, furtunuri, benzi si, desiguranvelope si fara de care, lumea nu ar mai fi la fel daca ar disparea.

In prezent, vulcanizarile au evoluat si acum poti face mai multe lucruri intr-o vulcanizare. Poti sa mergi de exemplu la vulcanizare pentru sudura jante aluminiu sau pentru orice alt tip de janta, in functie de masina pe care o ai si de ceea ce utilizezi pe ea.

In acest sens, au fost inventate si se produc acum masiv masini de indreptat si roluit jante care te vor ajuta sa slavezi jantele vechi, astfel incat sa nu fie necesar sa le arunci. Iti recomandam sa iei in calcul faptul ca jantele strambe pot provoca mari probleme masinii tale, iti pot afecta directia, iti vor strica anvelopele mai repede si vor produce un zgomot extrem de deranjant, atat pentru tine cat si pentru ceilalti participanti la trafic sau chiar pentru localnicii din zona prin care treci.