Investiția pe care o faci într-o centrală termică este una de lungă durată. Nu poți schimba centrala la fiecare doi ani de exemplu, atât din rațiuni practice, cât și în ceea ce privește bugetul. Înainte de a face o astfel de achiziție trebuie să pui în balanță toate alternativele pe care piața ți le oferă. Două dintre ele sunt centralele termice pe gaz și centralele termice pe peleți.

Pe care o alegi și de ce? În cele ce urmează îți vor fi prezentate trei caracteristici care fac diferența între cele două. Ține cont de ele, dar și de nevoile pe care tu le ai de la o centrală termică și ia decizia înțelept.

  1. Cine ocupă mai mult spațiu? Centrala termică pe gaz sau centrala termică pe peleți?

Atunci când vrei să îți încălzești locuința cu ajutorul unei centrale, trebuie să ții cont de spațiul pe care îl poți aloca pentru instalarea acesteia.

Despre centrala ce funcționează cu gaz trebuie să știi că are avantajul de a avea dimensiuni reduse. Asta îți permite să o integrezi cu ușurință oriunde. Poate fi vorba despre bucătărie, hol, balcon și chiar baie.

În ceea ce privește centrala termică pe peleti, aceasta are nevoie de o cameră tehnică. Ea are nevoie de un coș pentru evacuarea fumului pentru a funcționa. În camera tehnică vei amplasa centrala, dar și peleții necesari pentru alimentarea ei. Pe aceștia îi poți achiziționa de la Tomibena – tomibena.ro.

  1. Cât costă o centrală termică pe gaz și cât costă una pe peleți?

Gama de centrale termice pe gaz este una destul de diversificată, motiv pentru care și prețurile diferă destul de mult. Dacă vei alege una de clasă energetică A de exemplu, costul achiziției va fi mai mare, însă se va amortiza în timp.

De asemenea, acolo unde există instalație pentru gaze naturale, conectarea nu este chiar scumpă. Dacă nu există, pentru o instalație de la zero vei plăti destul de mult. În ceea ce privește costurile de întreținere, ai nevoie de personal calificat pentru verificări și revizii periodice.

În cazul unei centrale termice pe peleți, costul de instalare va fi inițial mai ridicat, însă, având în vedere prețul peleților, acesta se va amortiza în timp. Cât despre întreținere și curățare, devine responsabilitatea ta să o cureți periodic.

  1. Ce este mai scump? Gazul sau peleții?

În ultimul timp se pot observa foarte multe fluctuații în ceea ce privește prețul gazelor naturale. Creșterile sunt din ce în ce mai vizibile, dar și mai greu de suportat.

Dintotdeauna prețul peletilor a fost mai mic decât cel al gazului. Dacă îți dorești cu adevărat un preț bun pentru peleți, atunci cumpără-i de la Tomibena. Folosește magazinul online tomibena.ro sau prezintă-te direct la sediu, acesta se află în județul Suceava. Peleții achiziționați pot fi transportați oriunde în țară în cel mai scurt timp.

În concluzie, înainte de a alege centrala termică pentru locuința ta, pune în balanță cele trei caracteristici de mai sus!