Cu rabia nu-i de joacă. Este o boală infecțioasă virală care afectează creierul și coloana vertebrală a animalelor infectate. Toate mamiferele se pot îmbolnăvi de rabie, pe lângă câini și pisici, chiar și omul.

Partea bună este că rabia este ușor de prevenit, însă partea rea este că este răspândită în toată lumea, iar odată ce simptomele apar, rabia devine o boală fatală.

Cum se îmbolnăvește câinele de rabie?

Animalele deja infectate cu rabie poartă o cantitate mare de virus în salivă pe care o pot transmite către alte mamifere prin mușcătură sau prin zgârieturi și alte răni.

Câinele tău este cel mai predispus la îmbolnăvirea de rabie atunci când intră în contact cu animale sălbatice. În România, cei mai frecvenți purtători de rabie fiind bursucii, vulpile, pupii, râșii, pisicile sălbatice, dar și dihorii.

Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea cu rabie?

Din fericire, există un vaccin minune care îți poate proteja câinele sau oricare alt animal de companie de rabie. Acesta se face regulat, iar toți medicii veterinari din România îl recomandă pentru că este singurul instrument ce poate ține sub control transmiterea acestei boli fatale.

 

Vaccinul antirabic pentru câini este inclus în schema de vaccinare inițială a puilor de câine. Acesta se repetă anual, obligatoriu. Dacă nu i-ai administrat încă acest vaccin câinelui tău, atunci prezintă-te la Nord Vet. Este un cabinet veterinar Suceava, poate chiar lider pe această nișă. Pentru cei ce locuiesc în Suceava sau în împrejurimi, porțile sale sunt mereu deschise.

Rabia poate fi tratată?

Din păcate, nu! De aceea vaccinul anual antirabic este recomandat obligatoriu. Nu există niciun fel de tratament pentru rabie, odată ce simptomele încep să se instaleze. Să știi că dacă patrupedul tău va fi suspectat de această boală, el va fi eutanasiat.

Nici diagnosticarea nu se poate face odată cu apariția simptomelor. Nu există niciun test specific în acest sens. Confirmarea se poate face doar post-mortem prin test de anticorpi.

Când apar primele simptome ale rabiei?

Virusul care declanșează această boală nemiloasă are o perioadă de incubație cuprinsă între 2 și 8 săptămâni, iar după ce încep să apară primele semne. Atenție! Animalele infectate pot trimite virusul altor mamifere chiar și cu 10 zile înainte ca simptomele să își facă apariția.

Care sunt simptomele rabiei?

Atunci când câinele tău este infectat cu acest virus, apar modificări bruște în comportamentul său. Poate fi vorba în general despre neliniște și reținere, iar în unele cazuri chiar agresivitate.

Un alt simptom este dorința câinelui de a ataca alți câini, oameni sau chiar obiecte neînsuflețite. El se va linge sau va mușca constant locul în care a fost mușcat. Într-o astfel de situație este posibil să apară și febra.

Odată cu evoluția bolii, câinele va deveni hipersensibil la atingere, sunete și lumină. Se instalează și teama de apă, iar următoarea etapă este paralizia mușchilor gâtului și maxilarului care duce la producerea spumei în jurul gurii.

Fii precaut! Protejează-ți câinele de rabie ducându-l la vaccinarea anuală! La Nord Vet, cabinet veterinar din Suceava, ești oricând primit cu brațele deschise! Mai multe detalii pe nordvet.ro.