Telina este o leguma cu continut scazut de calorii, bogat in nutrienti, folosita pentru semintele, tulpinile si frunzele sale. Leguma este folosita cel mai adesea ca garnitura sau o gustare sanatoasa si este populara printre cumparatori pentru costul sau ieftin. Telina are un gust mai bun cultivat din gradina, dar pentru a creste telina este nevoie de rabdare si pricepere. Telina are un sezon lung de crestere, necesita multa apa si are seminte de telina dificil de plantat.

Semintele de telina sunt foarte mici si greu de plantat. Pentru a ajuta la plantare, amestecati semintele cu putin nisip si apoi presarati amestecul peste pamant. Acoperiti usor semintele cu pamant. Telina trebuie inceputa in interior cu opt pana la 10 saptamani inainte de ultima data de inghet si poate fi transplantata in gradina atunci cand temperaturile depasesc in mod constant 15 de grade. Spatiati telina la o distanta de 1 picior in randuri la 2 sau 2,5 metri una dintre ele.

Asigurati-va ca telina este plantata in cea mai de jos zona a gradinii, deoarece necesita multa apa. Adaugati compost si mulci in jurul plantelor pentru a ajuta la pastrarea umiditatii. Uneori, tulpinile de telina se vor despica daca nu primesc suficienta umiditate.

Unii gradinari prefera sa-si albeasca telina, ceea ce face tulpinile mai fragede. Cu toate acestea, albirea reduce vitaminele din planta, deoarece transforma planta din verde in alb. Pentru a albi, plasati pamant in jurul bazei plantei in fiecare saptamana. Telina poate dura pana la 140 de zile inainte de a fi gata de recoltat. Incepeti sa recoltati telina cand tulpinile inferioare au lungimea de 6 cm, dar tulpinile sunt inca apropiate. Tulpinile superioare ar trebui sa atinga cel putin 18 cm inainte de a fi gata de culeasa, cu un diametru de 3 cm. Pentru a recolta telina, taiati tulpinile dedesubt acolo unde se unesc. Gradinarii pot recolta si frunzele de telina.

Telinei ii sunt necesare sase ore de soare pe zi, dar plantati-o intr-un loc unde va fi umbrita in cea mai calda parte a zilei. Telina necesita fertilizare regulata si multa apa. Pastrati solul uniform umed. Telina se descurca cel mai bine in sol cu un pH intre 6,0 si 7,0.

Pe masura ce oamenii continua sa adopte o viata sanatoasa, s-a pus accent pe consumul de legume, plante precum telina fiind printre optiunile de top pe listele actuale de alimente. De ce asta? Ei bine, se dovedeste ca telina nu numai ca ajuta la inflamatii, dar ajuta semnificativ si in procesul de digestie.

In plus, ajuta la eliminarea toxinelor si este o solutie excelenta pentru persoanele care doresc sa slabeasca, precum si pentru cei care doresc sa-si reduca nivelul de colesterol. In plus, functioneaza pentru a proteja ficatul si este cunoscuta pentru ca intareste sistemul imunitar al organismului, vindeca insomnia, combate unele forme de cancer, regleaza nivelul tensiunii arteriale si reduce durerea asociata cu artrita. Pe langa toate aceste beneficii, imbunatateste si aspectul pielii si ajuta la promovarea sanatatii inimii. Cu toate aceste avantaje, nu este o surpriza faptul ca multi oameni au inceput sa o cultive in gradinile lor. Beneficiile de mai sus sunt suficiente pentru ca cineva sa-si pregateasca gradina in speranta de a planta telina. Dar ce este? Aceasta planta preferata este adesea verde deschis. Cu toate acestea, in cazurile in care creste la umbra, apare alb. Se caracterizeaza printr-un un gust sarat, ceea ce o face ideala pentru utilizarea in salate si tocanite. O poti consuma cruda sub mai multe forme, inclusiv ca suc de telina cunoscut pentru efectele sale calmante asupra organismului.

Una dintre principalele motivatii din spatele cresterii telinei este cat de naturala este. Este un fapt de mult timp ca alimentele procesate ne afecteaza negativ sanatatea. Aceasta planta nativa nu are efecte nocive asupra organismului si, prin urmare, este potrivita pentru oricine cauta un adaos delicios, dar hranitor la dieta lor.

Primul lucru pe care trebuie sa-l retineti despre telina este ca este o planta mediteraneana. Astfel, se descurca bine la temperaturi cuprinse intre cincisprezece si douazeci si unu de grade Celsius. Se descurca bine in sezoanele lungi si, prin urmare, poate fi problematic sa creasca in unele regiuni. Cu toate acestea, atunci cand plantati semintele intr-o magazie de lemn sau in alte conditii de interior,  ar trebui sa le scoateti cat mai repede in aer liber. De asemenea, puteti opta pentru a incepe sa cresteti plantele intr-un sopron de lemn, unde puteti monitoriza cresterea acestora si face ajustari acolo unde este necesar. Atata timp cat va asigurati ca plantele obtin umiditate adecvata si ca solul este bogat in azot, munca voastra ar trebui sa aiba ca rezultat tulpini crocante si delicioase. Cel mai bun pariu este sa cunoasteti ce varietate functioneaza pentru regiunea dvs. si sa pregatiti locul de plantare conform cerintelor date. Ingrijirea ulterioara contribuie in mare masura la asigurarea faptului ca recolta este sanatoasa. In alegerea locatiei, trebuie sa luati in considerare cativa factori, soarele fiind unul dintre cei mai importanti determinanti. Desi telina se descurca bine in climatele temperate, prospera in zonele in care este expusa complet la soare. Astfel, daca puteti localiza un site unde poate primi lumina soarelui cea mai mare parte a zilei, se va descurca bine. Poti alege sa o plantezi si la umbra partiala, cu rezultate la fel de bune.

Desi telina se poate descurca bine in conditii umede, este esential ca solul sa fie bine drenat. Evitati sa o plantati in sol imbibat cu apa si asigurati-va ca solul este fertil. Daca intentionati sa utilizati un pat inaltat pentru plantare, asigurati-va ca tineti cont de dimensiunea radacinilor rezultate.  Faceti ajustari acolo unde este necesar. De asemenea, echilibrati nivelurile de calciu si magneziu timp de cel putin doua luni inainte de faza de plantare.

By bl291g