Incontinența urinară apare atunci când se produce o slăbire la nivelul mușchilor pelvieni, care susțin vezica, precum și a mușchiului sfincterian, care controlează fluxul urinar. Aceasta poate apărea ca rezultat fie la înaintarea în vârstă, sau afecțiuni care afectează în mod direct aceste grupe de mușchi.

Incontinența urinară apare atunci când se produce o slăbire la nivelul mușchilor pelvieni, care susțin vezica, precum și a mușchiului sfincterian, care controlează fluxul urinar. Aceasta poate apărea ca rezultat fie la înaintarea în vârstă, sau afecțiuni care afectează în mod direct aceste grupe de mușchi.

Deși este asociată cu înaintarea în vârstă, incontinența urinară poate apărea oricând. Studiile arată că cele mai afectate sunt femeile care au trecut printr-una sau mai multe nașteri naturale, care slăbesc mușchii pelvieni. Astfel, pierderile urinare se pot declanșa imediat după naștere, sau în cele mai multe dintre cazuri, la distanță de câțiva ani sau la menopauză.

Această afecțiune poate necesita câteva produse pentru incontinenta de la e-motion.ro. Continuă să citești pentru a descoperi mai multe detalii despre acest subiect!

Cauze

Există o serie de factori de risc care pot produce incontinența urinară. Printre acestea se numără prolapsul vaginal, cancer, infecții urinare repetate, histerectomia pentru femei sau operația de adenon de prostată pentru bărbați. De asemenea, greutatea corporală și stilul de viață joacă un rol esențial în apariția și gravitatea acestei afecțiuni. Din această cauză, se recomandă pentru prevenție un stil de viață sănătos, monitorizarea greutății, hidratarea și cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi. Mai mult de atât, cei care suferă de afecțiuni respiratorii, precum tusea frecventă în bronșite de exemplu, pot prezenta urinare involuntară.

Manifestări

Incontinența urinară mai poartă și denumirea de incontinență urinară de efort, deoarece pierderile de urină sunt cauzate de un efort fizic precum exerciții fizice, ridicarea de greutăți sau urcarea unor trepte. Mai mult, strănuturile, tusea sau chiar râsul pot produce scurgeri de urină. Un studiu mondial arată că peste 200 de milioane de oameni suferă de această afecțiune. Femeile sunt de 5 ori mai afectate decât bărbații.

Diagnostic

Pentru a putea beneficia de un diagnostic corect, este recomandat să luați legătura cu doctorul dumneavoastră. Acesta va putea stabili natura incontinenței, prin efectuarea unor teste pentru a determina factorii care au dus la declanșarea acestei afecțiuni.

Medicul specialist poate solicita pacientului să țină evidența frecvenței de urinare și a volumului. Se recomandă de asemenea o serie de analize precum o ecografie abdominală, sumar de urină și urocultură. Niciuna dintre aceste intervenții nu sunt dureroase sau neplăcute pentru pacient, așadar nu trebuie să vă fie frică.

Este de asemenea nevoie de un consult neurologic, însoțit de o investigație imagistică precum CT (computer tomograf) sau RMN (rezonanță magnetică).

Tratament

Din păcate, incontinența urinară nu poate fi prevenită, ci doar tratată odată cu apariția simptomelor. Tratamentul este prescris în funcție de gravitatea situației și de modul în care influențează un regim de viață sănătos. De asemenea, se acordă deosebită atenție și stării organelor asociate – funcția renală, reproducătoare și afecțiuni sau intervenții în zona pelviană.

Există două tipuri de tratament recomandate în funcție de gravitatea simptomatologiei. Acestea sunt tratamentul neinvaziv și invaziv.

Tratamentul neinvaziv

În cazul incontinenței urinare ușoare sau medii, specialistul recomandă efectuarea unor exerciții musculare pentru a îmbunătăți sfincterul uretral. Ele poartă numele de exerciții Kegel, care pot fi făcute atât de femei, cât și de bărbați. Potrivit studiilor, primele rezultate se văd în 6-8 săptămâni de repetiții zilnice. O altă variantă este reprezentată de biofeedback. Fizioterapeutul te ajută să descoperi ce mușchi să încordezi, precum și un program personalizat de exerciții.

Urinarea la anumite ore este de asemenea un alt exercițiu important.majoritatea oamenilor ar trebui să reziste 3-6 ore între urinări.

Se mai recomandă evitarea efortului fizic, modificarea alimentației, hidratarea când se resimte starea de sete, renunțarea de alcool și fumat și produsele puternic procesate. De asemenea, se poate prescrie un tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Tratamentul invaziv

Tratamentul invaziv constă în câteva intervenții care vor fi recomandate de medicul specialist, pentru ameliorarea simptomelor și rezolvarea problemei în mod chirurgical. Există de asemenea și varianta de tratamente experimentale, aflate într-o continuă dezvoltare.

Sursă fotografii: https://www.everydayhealth.com/urinary-incontinence-photos/living-well-with-urinary-incontinence.aspx