noaptea muzeelor romania

Noua editie a Noptii Muzeelor se va desfasura in diferite entitati culturale si locatii neconventionale din Romania. Cel putin 87 de localitati din 39 de judete vor primi curiosii de toate varstele sa le treaca pragul. In Bucuresti, STB va avea o linie speciala care va face legatura intre locatiile participante la Noaptea Muzeelor.

Peste 210 muzee si case memoriale, galerii si gradini de arta, institute si centre culturale, resedinte, saloane si studiouri de creatie, spatii memoriale, castele, palate, fortarete, mori, teatre si artele spectacolului, universitati, cinematografe, biblioteci, primarii sau saloane de expozitie vor oferi evenimente in Noaptea Muzeelor, in acest an.

Fiecare institutie participanta isi va stabili propriul program de vizitare pentru aceasta editie. Cluj-Napoca va pune la dispozitia vizitatorilor muzeelor treisprezece spatii de vizitat, in timp ce Iasiul va avea sase oferte culturale inregistrate pana in prezent. Rafinaria „Steaua Romaniei” din Campina isi deschide portile pentru prima data in istoria sa. Este singura rafinarie din lume care pastreaza componente din toate generatiile din secolul trecut si un muzeu in aer liber al industriei petroliere mondiale.

Mures in Noaptea Muzeelor

Vor exista muzee judetul Mures – Targu Mures si Calugareni, cinci sedii de muzeu, alte douazeci de locatii partenere si multe momente de colectie pe aceasta editie pe care am pregatit-o pentru Noaptea Muzeelor la Muzeul Judetean Mures. Cetatenii din judetul Mures si nu numai, vor avea parte de un nou tip de ocazie la Teatrul National din Targu-Mures, un program viu, dinamic si atractiv. Teatrul National din Targu-Mures va reveni luna aceasta cu un spectacol inedit, incitant si distractiv. Participantii care vin din alte orase, vor putea, de asemenea vizita obiective turistice Mures.

Bucuresti si Noaptea Muzeelor

Un numar record de 64 de expozitii vor fi deschise in Noaptea muzeelor din Bucuresti, unele dintre ele deschise de la ora 18.00, cele mai multe pana tarziu. Dragos Neamu, coordonatorul pentru afaceri internationale si culturale al retelei muzeelor nationale, descrie Muzeul Pandemiei, un proiect pentru care creatorii isi propun sa amenajeze „cat mai repede” un spatiu primitor, un demers curatorial dedicat violentei domestice, initiat de ARCUB – Hanul Gabroveni.

Publicul bucurestean isi poate reincarca energia la Muzeul National al Taranului Roman, Arthub si Art Safari, consumand Bragagizantul, un lichior 100% natural produs in exclusivitate pentru Romania de brandul „Braga Boiereasca”, in cadrul Noptii Muzeelor. Pentru prima data dupa 4 ani, „Tarancuta cu bereta alba” a lui Nicolae Grigorescu apare in Palatul Cesianu-Racovita, sediul Artmark, alaturi de alte capodopere ale artistilor romani care apar rar in expozitii publice si care provin din colectii de prestigiu.

Sinaia si Noaptea Muzeelor

Castelul Pelisor, care se afla pe domeniul regal Peles din statiunea Sinaia, va putea fi vizitat gratuit pe 14 mai, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. Potrivit unei postari pe pagina de Facebook a Muzeului National Peles, acesta poate fi vizitat gratuit intre orele 17.00 si 21.15 (ultima intrare). Noaptea Muzeelor este un eveniment anual organizat in fiecare an la nivel european si in Romania de catre Reteaua Nationala a Muzeelor. Acest eveniment merita vazut cel putin o data in viata!